Sfârșitul lumii la teatru

Pe 14 și 15 noiembrie, a avut loc la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova spectacolul Dorian în regia Oanei Răsuceanu, un one man show, creat în jurul unui singur actor-dansator, prin alăturarea dansului contemporan cu proiecții multimedia.

Povestea este pe cât de simplă, pe atât de puternică. Sfârșitul lumii va veni peste 24 de ore. Adică pe 5 octombrie 2016 la ora 8:00. Dorian, unicul personaj, trăiește în București și află de la televizor că peste 24 de ore se va sfârși totul, așa că decide să și le petreacă singur, la fel ca fiecare zi, la el acasă. Jocul creat între dansul contemporan construit sub ochii spectatorilor și imaginile surprinse în proiecțiile video, duc la descoperirea trecutului personajului Dorian, ajutând în mod evident spectatorii să înțeleagă mesajul spectacolului.

Actorul și jurnalistul au un ceva în comun: lucrul cu omul. Ca jurnalist este foarte important să primești feedback din partea invitatului și să nu vobești singur într-o emisiune, iar ca actor cred că feedback-ul primit din partea publicului este clar răspunsul la întrebarea: „oare a înțeles mesajul meu?”. Fără un public atent și destul de deschis la minte, actorul joacă „în gol”.

Senzația asta am avut-o în timpul spectacolului de pe 14. Prima impresie a fost dezamăgitoare. Sala mică a teatrului nu a fost plină. Asta în prima zi a spectacolului.

A doua impresie a fost de indignare. În timp ce actorul-dansator își dădea sufletul pe scenă, încercând să ne transpună în lumea lui, dansând exemplar, spectatorii pe rând își suflau nasul zgomotos, strănutau după caz, la fel de zgomotos, se uitau pe reţelele de socializare, nu la fel de zgomotos, dar cu destulă luminozitate, vorbeau între ei, iar la sfârșit aplauzele nu au fost deloc pătrunzătoare.

„A fost un spectacol interesant, ceva nou pentru craioveni, care, spre surprinderea mea nu au fost în număr foarte mare. Tema spectacolului mi-a plăcut mult. Este o temă actuală, însă din păcate cred că mesajul lui Dorian nu a fost înțeles de public. Mulți dintre ei și-au pierdut concentrarea după primele 15 minute.” a spus Daniela P., o spectatoare.

Cu siguranță mesajul nu a fost înțeles de toată lumea. Însă oare a cui să fie vina? A actorului sau a publicului deloc atent la ce se întâmplă în fața lui?

sursă foto: facebook.com/tncms.official

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *