Puțini sunt cei care își păstrează peste ani răspunsul la întrebarea ,,Tu ce vrei să te faci când o să fii mare?”. Ioana Goga are același răspuns de mai bine de cincisprezece ani: actriță. Acum este studentă în anul II la Kingston College în Londra, unde învață teatru din țara lui Shakespeare.
Înainte de a ajunge la facultate, Ioana a făcut liceul Carol I, profil bilingv-engleză. Și-ar fi dorit să facă arte, dar părinții au considerat că nu este o alegere realistă. ,,Mama și-a dorit să intru la un liceu cu profil real, ca să-mi treacă treaba asta cu teatrul. Am mulțumit-o alegând Carol – ea nu știa că o fac pentru că liceul are trupă de teatru”, ne spune Ioana.
În timpul liceului, ea a îmbinat școala cu activitățile teatrale. S-a implicat voluntar în piese de teatru sau improvizație, împreună cu alți tineri craioveni ce-i împărtășeau pasiunea.
Competiția este uriașă pentru un loc la teatru în Londra
Pentru a putea ajunge la o universitate londoneză, Ioana a aplicat prin intermediul platformei Ucas. Aici i-au trebuit o scrisoare de intenție, una de recomandare și un atestat de limbă – Cambridge. Înainte de bac, a cărui notă nu contează în acest caz, ea a zburat spre Londra, unde a susținut un examen practic. Audiția este cel mai important pas înaintea admiterii și doar 20 de studenți dintre cele 2000 de aplicări ajung să studieze teatru la școlile de teatru din Londra. Atunci, Ioana nu a avut noroc. Cu toate acestea, nu a renunțat la visul ei și după un an de pregătire, a reușit să ocupe unul dintre locurile râvnite.
Țepuită de un proprietar englez
După bac, a plecat în Marea Britanie și s-a înscris la o școală pregătitoare de teatru. Acolo a învățat ce trebuie să facă pentru a fi selectată la următoarea admitere.
Peripețiile s-au ținut lanț de Ioana încă de la început. ,,Școala nu avea cămin, așa că mi-am găsit cea mai ieftină cazare la un hotel în afara Londrei. Făceam zilnic naveta 3 ore și plăteam enorm pe chirie”. O vreme, ea a dormit chiar și pe canapelele prietenilor. În încercarea de a-și găsi un loc potrivit de locuit, a fost păcălită de un proprietar englez, care cerea potențialilor chiriași 1000 lire depozit și chirie, apoi, în lipsa unei chitanțe, refuza să mai colaboreze. ,,M-am învățat minte atunci și nu am mai plătit niciodată vreun ban fără să primesc măcar un bilet.”
Ioana a locuit apoi într-o cămăruță unde avea doar un pat, un dulap și o fereastră, iar baia o împărțea cu încă alte zece persoane din casă. Abia după șase luni, ea s-a mutat într-o casă unde condițiile sunt mai bune. ,,Dacă facultatea la care înveți nu are cămin, este foarte greu să îți găsești casă prin agenție. Trebuie fie să plătești de la început chiria pe șase luni, fie să ai un garantor în Marea Britanie, din al cărui salariu să se retragă, la nevoie, banii pe care poate nu îi vei plăti tu”.
În Londra e ușor să îți găsești job dacă știi să apelezi la agenția potrivită
Viața londoneză este destul de costisitoare. Fără un job, ajutorul părinților nu era suficient. ,,Găsirea job-ului mi s-a părut cea mai ușoară parte”, ne spune Ioana, care a apelat la o agenție. Ea primea diferite lucruri de făcut și așa reușea să se întrețină. O vreme bună a fost chelneriță în reustaurante selecte, cu silver service. ,,Partea proastă este că la astfel de locuri selecte nu se primește bacșiș”, îmi spune ea râzând. După ce a fost chelneriță, următorul job a fost să vândă cosmetice în mall. Face asta și acum, pentru că reușește să câștige binișor și are un program flexibil, care o ajută să ajungă la cursuri și la repetiții.
,,După ce termini studiile, e foarte greu să te întreții doar din teatru”
De trei ani încoace, Ioana face exact ce îi place, chiar dacă obstacole au fost numeroase. Ea s-a implicat în piesele de teatru ale celor de anul III, dar și în spectacole de poezie, care îi plac din ce în ce mai mult. Conceptul de spoken word poetry este tot mai răspândit în ultima vreme, iar Ioana are deja peste 30 de poezii scrise. Își dorește să participe la cât mai multe competiții de interpretare, iar, de curând, a început să fie plătită pentru momentele ei. ,,Colega mea de casă a fost în Paris reprezentând Marea Britanie în competiția mondială de poezie”, ne spune protagonista, care în niciun caz nu vrea să renunțe la această pasiune.
Ioana se gândește deja la anul final, care va fi și cel mai greu. Atunci, ea va trebui să creeze și să pună în scenă o piesă de teatru de la zero. După ce va termina facultatea, recunoaște că viitorul este unul imprevizibil. ,,În teatru niciodată nu știi dacă după piesa de azi vei mai avea și mâine ceva de jucat”, așa că majoritatea absolvenților au și un job pe lângă. Cel mai important este să nu renunți la actorie, pentru că șansele să te întorci sunt minime.
În Londra, pentru a putea juca în piese sau reclame ai nevoie de un cont pe spotlight.com, un fel de platformă-mamă unde se întâlnesc agențiile cu actorii. Pentru că spectacolele de teatru se joacă puțin, maxim două-trei săptămâni, nu știi ce îți rezervă viitorul. Viața de actor e ca o ruletă, poți să fii în momentul potrivit la audiția potrivită și să fii remarcat sau poți încerca zeci de ani să reușești. Ioana Goga știe că secretul este să ,,fii convins că nu poți să trăiești fără teatru”. Ea nu a putut și nici nu crede că va putea vreodată.
Loredana Vlăescu