Avem nevoie de muzică de calitate.Soluția:Filarmonica ”Oltenia”

Filarmonica ”Oltenia” din Craiova are parte de o remarcabilă istorie de peste un secol, ceea ce înseamnă mult pentru o astfel de instituție, pentru cultul muzicii pe care o transmite, prin artiștii care au onorat-o cu talentul lor. Am descoperit mai multe aspecte ale manifestărilor acestei instituții muzicale chiar de la unul dintre organizatori,doamna Georgeta Dulgheru.

-Cum este atras publicul tânăr să vină la filarmonică ?
-Încurajăm publicul tânăr să vină să vadă spectacolele noastre prin oferta muzicală care include anumite programe inedite.
Pentru studenți se fac înlesniri,sesiuni speciale pentru aceștia,care au loc cu acordul comun al Universității.
Joi seara de la ora 18,cu o zi înaintea fiecărui concert,au loc întâlniri între artiști si publicul spectator,unde au loc discuții libere,în felul acesta se pot afla amănunte mai puțin cunoscute din ”bucătăria proprie” a artiștilor care vor concerta ziua următoare.

-Cum percepe publicul Filarmonicii acest fenomen cultural–muzical ?
– Publicul fidel al Filarmonicii, dacă are cultură, are și cunoștințe,își dă seama cum sună opera unui compozitor în interpretarea unui artist și cum sună aceeși partitură în interpretarea altui artist.Dacă ești adeptul unui fenomen, îți dai seama că un artist poate să interpreteze mai vivace,altul mai lent,ad-literam,diferit, etc..
– Cum se exprimă publicul față de această artă ?
– Exprimarea publicului are loc prin aplauze prelungite,strigă ”Bravo”,se duc cu programul concertului pentru autografe,iar unii spectatori,în semn de recunoștință și respect,oferă flori artiștilor.
-Ce părere aveți in cazul in care un artist mulțumește publicului la finalul spectacolului,credeți că transmite bucuria sa față de interesul publicului pentru reprezentația sa ?
-Nu se obișnueiște,dar există seri festive,când unii artiști au un program deosebit cu ocazia unui eveniment,cum ar fi ziua națională a unei țări,iar ei în numele țării lor mulțumesc publicului.
Sunt încântați de această relație țară de origine-țară gazdă,și mulțumesc de invitație,sunt recunăscători acestei aprecieri a muncii și talentului lor.
-În calitate de organizator, ce spectacole puteți spune că au cel mai mare success la public, având în vedere și timpul scurt in care se epuizează biletele disponibile ?
-Unul dintre artiștii care au succes mare in rândul publicului este Tudor Gheorghe,care concertează atât la Teatrul National,cât și la Filarmonica ”Oltenia”.
-Ce artiști puteți spune că s-au format cu,sau de la Filarmonica ”Oltenia” ?
-Unii dintre artiștii care s-au format în cadrul Filarmonicii ”Oltenia” sunt:Liviu Prunaru-violinist; Veronica Iovan-soprană la New York;Vlad Stănculeasa-violonist;Mihai Ungureanu-pianist;Aurel Piculeață-violonist;etc…
-Cum ați descrie tinerii care obișnuiesc să meargă cu plăcere la filarmonică?
-Nu sunt foarte mulți tineri care vin, dar cei care vin au o plăcere deosebită în însușirea acestui segment cultural-muzical,și încep să descopere această lume.
-Ce recomandări aveți pentru tinerii iubitori de muzică bună ai filarmonicii ? Atât în această perioadă,cat și pe viitor,ca perspectivă ?
-Să asculte muzică,o muzică ce îți formează o cultură deosebită,selectă,deoarece muzica noastră,a filarmonicii,este o muzică deosebit de frumoasă,pe care trebuie să o descopere in sala de spectacol a filarmonicii,unde se leagă prietenii,tinerii au o tinută frumoasă și atitudine deschisă,și de unde pleacă îmbogățiți sufletește.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *