Cele mai importante evenimente culturale în Craiova, în 2019

Cele mai importante evenimente culturale în Craiova, în 2019

Anul 2019 le-a adus craiovenilor numeroase evenimente culturale. Spectacole, concerte, festivaluri naționale și internaționale, în aer liber sau pe scena instituțiilor de cultură la care au participat nuemeroși artiști din țară, au încântat publicul craiovean.

Un eveniment important a fost Puppets Occupy Street Festival. Între 25 august și 1 septembrie, organizatorii au pregătit 255 de evenimente pentru publicul tânăr care au inclus workshop-uri de realizare a păpușilor, expoziții, proiectii video și happening-uri stradale. Festivalul a strâns trupe și artiști independenți din 23 de țări.

Festivalul Internațional „Adrian Păunescu” a adus anul acesta, în perioada 19-21 iulie, microrecitaluri de muzică folk, concursuri de muzică folk, spectacole în aer liber cu artiști de muzică folk și rock. În această perioadă au concertat nume cunoscute din domeniul muzical: Cristi Minculescu, Victor Socaciu, Mircea Baniciu, Vasile Șeicaru, Emeric Imre, Andrei Păunescu, Mircea Vintilă și mulți alții.

Festivalul Național „Maria Tănase” a adus pe scena Teatrului Național „Marin Sorescu” numeroși interpreți de muzică populară și numeroși participanți la concursul de intepretare. În perioada 11-15 noiembrie, festivalul a reușit să umple sala „Amza Pellea” și să încânte publicul cu muzică folclorică.

Cunoscut este și „Craiova Jazz Festival” care anul acesta a ajuns la ediția a III-a. Timp de 4 zile, între 10 și 13 septembrie, melomanii s-au putut bucura de nume consacrate care au evoluat pe scena filarmonicii oltene: Oltenia Big Band, Arya Jazz Band, Ana Mardare – Tudy Zaharescu Jazz&Soul Band, Cico’s Jazz Orchestra (GERMANIA)Feat.Oltenia Big Band

2019, anul de lansare a numeroase festivaluri

În perioada 4-6 octombrie 2019, un nou festival a avut premiera la Craiova. Festivalul Arta Craiova (FAC) și-a propus să genereze o nouă imagine a culturii locale. Publicul a avut parte de o paradă muzicală, concerte live în Centrul Vechi, proiecții de film, pictură live, ateliere de teatru și tur cultural-istoric.

Unul dintre cele mai importante evenimente din oraș a fost The Artist Awards. Aflat la prima ediție, evenimentul organizat de Opera Română, în perioada 11-12 octombrie, a adunat zeci de mii de persoane în Piața Mihai Viteazul pentru a se bucura de muzica celebrilor artiști de muzică ușoară din România, dar și vloggeri cunoscuți care au fost preferații tinerilor.

Un reper important în cultura mondială îl reprezintă Academia Internațională „Mihai Eminescu” din Craiova. În Bănie, a avut loc în perioada 16-21 septembrie cea de-a VII-a ediție a Festivalului Mondial de Poezie „Mihai Eminescu”. La festival au participat poeți de pe toate continentele lumii, din ţări precum Spania, Slovacia, Kosovo, Italia, Cuba, Nepal, Coreea de Sud, Belgia, Kurdistan, Ungaria, Camerun, Belgia, Franța, China, Azerbaijan, Algeria, Tunisia, Grecia, Uruguay, Slovenia, Spania, Mexic, Ecuador, Congo, SUA și Egipt.

În acest an au mai avut loc și Zilele Municipiului Craiova, evenimente studențești, expoziții, lansări de carte, spectacole din stagiunile de teatru, târguri cu vânzări de produse, workshop-uri educaționale și de orientare în domeniul muncii.

Evenimentele din Craiova au avut un real succes în rândul publicului, au contribuit la promovarea valorilor culturale locale, naționale și international, prin diferite parteneriate cu alte țări, ceea ce a condus și la solidificarea relațiilor internaționale dintre instituții și persoane.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *