Liga celor buni

(Mijloc) Adriana Tăpăstău și Vasi Tăpăstău la gala concursului

 

Mai bogată cu 1000 de euro! Moșu’ a fost darnic anul acesta cu Adriana Tăpăstău, studentă a Specializării Jurnalism, Universitatea din Craiova, una dintre câștigătoarele concursului de scurtmetraje anticorupție „Once upon a  time in România”, în cadrul galei mişcării civice „Inițiativa România”. Adriana a primit premiul special „The Fellowship of the good men” („Liga celor buni”), în valoarea de 1000 €. Ea a prezentat cele mai multe cazuri de corupție. Scurtmetrajul ei a fost bazat pe comunitate, a pus accentul pe social.

45 de filme primite în concurs. Doar 38 admise. 11 finaliști. 6 premii în valoare totală de 10.500 de euro.

Adriana Tăpăstău a participat pentru prima dată la un concurs de scurtmetraje. Tema concursului a fost tentantă aşa că s-a gândit imediat la un scenariu.  A pornit de la vorba : „Dacă toată lumea o face, de ce să nu o fac şi eu?” (n.n. să fii corupt).

Două săptămâni de muncă. Adriana a apelat la sprijinul: prietenilor, colegilor şi rudelor. „Mă bucur că am ajutat-o. M-am implicat şi în speranța că o să îmi văd numele scris la rubrica  «Actori»”, glumește Andreea Amza, colega Adrianei.

A ales să nu le dea replici personajelor. A mizat pe imaginile care vorbesc de la sine. Joaca de-a regizorul şi cameramanul nu a fost treabă deloc uşoară. „Eram pe o străduță şi un om care era tovarăş cu polițiștii de la secția din cartierul acela ne-a văzut. I-a chemat rapid să căşune pe noi…”, povesteşte Adriana. Ea recunoaște că s-a speriat cu atât mai mult, cu cât actorul implicat direct, a fost chiar soțul său. O perioadă a fost derutată. „Nu ştiam ce să facem… mai filmăm? Nu mai filmăm?”, s-a întrebat Adriana atunci. A vrut să scoată scena cu polițistul, dar apoi a refăcut acea parte. De data aceasta, aşa cum a trebuit. „M-am gândit că-i o piedică, pentru că ceva frumos o să se întâmple. Cel puțin, eu aşa am avut în experiența mea”, a spus Adriana Tăpăstău.

Rezultatul: un scurtmetraj intitulat „Cetățeanul moral”, care a avut peste 13.000 de vizualizări pe site-ul concursului. A primit şi aproximativ 6.550 de voturi.

A bănuit că va fi premiată. Ne-a mărturisit că odată publicat filmulețul, a primit multe felicitări şi încurajări. „Am căpătat mai multă încredere. Credeam că printre atâtea premii o să avem şi noi unul.”, ne-a mărturisit Adriana.

Cu premiul primit, tânăra plănuieşte să călătorească în Africa, vara viitoare. O parte dintre bani vor merge şi la Daniel Galai, cel care a ajutat-o pe câștigătoare să filmeze şi să monteze scurtmetrajul. Filmulețul  „Cetățeanul moral” poate fi vizionat la :https://www.onceinromania.ro/the-fellowship-of-good-men/?contest=video-detail&video_id=4410

Luiza FEROIU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *