Fără graniţă la cursuri, între profesor şi student


Poate una dintre cele mai interesante relaţii dintre student şi profesor este cea în care naţionalitatea şi cultura profesorului diferă de cea a studentului, iar limba nativă vorbită de acesta diferă de limba vorbită în ţara în care profesorul predă cursurile. De un curs interesant şi interactiv au parte şi studenţii care au ocazia de a studia limba engleză cu lectorul american Michelle Tomei. Primele impresii de care a avut parte luând contact cu o nouă cultură şi mai multe despre experiența ei în România aflăm din cele ce urmează.

Alex Coderie: Ce diferenţe socio-culturale aţi observat între România și America?

Michelle Tomei: Una dintre diferenţe este că românii se îmbracă mai bine decât americanii, atât când vine vorba de bărbați, cât și de femei. În America studenții vin de multe ori la cursuri și în pijamale.

A.C: Considerați că românii dau dovadă de amabilitate, abilități de comunicare și spirit social?

M.T.: Cred că românii sunt foarte sociabili, calzi și prietenoși. Aș spune că românii sunt foarte ospitalieri. Ei te întreabă dacă vrei o cafea, te invită la cină, te întreabă dacă ai mâncat, iar toată lumea îmi dă sfaturi pentru a avea grijă de sănătatea mea, cum ar fi să port o haină călduroasăpentru  a-mi ține de cald, și să stau departe de vânt și de curent puternic.

A.C.: Ce știaţi despre România înainte de a ajunge aici? Când aţi văzut această țară,  care a fost primul dumneavoastră impact?

M.T.: Singurul lucru pe care îl știam a fost legenda lui Dracula și vampirii din Transilvania. Primul impact despre România a fost cât de mult poți să indrăgești aceste persoane aici. Am fost surprinsă de cât de similare  sunt peisajele de aici cu cele din New York. Cred despre Craiova că este foarte frumoasă, și, de asemenea, munții din Transilvania sunt foarte frumoși. Cred că Bran este un loc istoric și interesant. De asemenea, am fost pe litoral și în Constanța. Cazinoul și centrul vechi din Constanța sunt locuri foarte frumoase.

practica și ambiția sunt foarte importante pentru orice vrei să faci

A.C.:  De ce  aţi ales Craiova, și nu un alt oraş din România?

M.T.: N-am ales să vin în Craiova, doar am planificat să vin în România și aici am fost repartizată. Însă cred că orașul are foarte  mult șarm. De exemplu, îmi plac forte mult English Park și centrul vechi al orașului.

A.C.: Cât a durat pană v-aţi acomodat? Care au fost oportunitățile, dar și dificultățile pe care le-aţi întâmpinat în România?

M.T.: Perioada de acomodare a durat o săptămână, datorită limbii române. Eu nu vorbesc româna foarte bine, doar la un nivel primar. Majoritatea oamenilor vorbesc engleza și cred că acesta este un avantaj. De asemenea, cred că o altă problemă a fost scrierea în limba română din locurile importante și situații precum cititul semnelor și al meniurilor din restaurant.

A.C.: Se spune despre români că sunt un popor cu înclinații artistice. Ați observat acest lucru? Considerați că românii sunt persoane ce se exprimă prin artă si poezie?

M.T.: Cred că românii se exprimă prin artă. Am fost la Muzeul de Artă și erau o mulțime de picturi despre care nu știam. Am văzut o sculptură de-a lui Constantin Brâncuși la Muzeul de Artă din Craiova și m-a impresionat foarte mult. De asemenea, am fost la începutul anului universitar la un spectacol susținut de studenții de la specialitățile artistice,  la Teatrul Național.

A.C.: Ce sfat aveți pentru studenții Universității din Craiova, referitor la împlinirea viselor și profesiilor dorite?

M.T.: Sfatul meu este să încerce orice, pentru că nu știi dacă ești bun la ceva până nu încerci. Cred că practica și ambiția sunt foarte importante pentru orice vrei să faci.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *