FORD Craiova caută studenți vizionari și implicați

Facultatea de Inginerie Electrică împreună cu reprezentanții FORD au organizat o întâlnire cu studenții, joi, 14 martie 2019 în Aula AK1 a Facultății de Automatică care a avut ca scop informarea studenților, în vederea angajării lor. Aula a fost aproape plină. Studenții au fost dornici să afle cât mai multe lucruri despre oportunitate, iar gazdele încântate să le răspundă.

Studenții care doresc să lucreze cu FORD trebuie să meargă la Agenția Manpower și să își depună CV-ul. Cei de la agenție au acolo ofertele și anunțurile. Salariul pe care îl spun ei este cel brut din care se scad 21% contribuții către stat. Angajații trebuie să lucreze atât în tura 1, cât și 2. Concediul constă în 21 de zile libere pe an, cam o zi jumătate pe lună. În timpul examenelor, studenții pot beneficia de concediul de studii, dar care nu este plătit.

Oana Petcu (Ford) ne spune că sunt mulți interesaţi, ,,dar ne dorim și studenți din facultățile noastre. Studenții trebuie să își dorească să învețe, să progreseze și să se dezvolte”. Tot de la aceasta aflăm care sunt criteriile de selecție ale companiei: ,,În funcție de posturile pe care le avem, criteriile de selecție sunt cele pe care le prezintă agenția. Pentru operatorii de bază sunt niște criterii mai joase, iar pentru operatorii calificați sunt minim școala profesională sau liceu, cu diploma de calificare în domeniul electric, electro-magnetic”.

Pentru operatorul de bandă se dă un test scris la Manpower. Un test de matematică, cu câteva operații matematice și o parte de înțelegere a textelor, urmând ca la firmă să aibă o probă practică. Niște uși de mașini puse pe niște suporți și acolo li se arată o listă cu operațiile care trebuie făcute. În același timp este și un filmuleț care rulează și arată ce operații trebuie făcute și să monteze acele elemente pe ușă. ,,Trebuie un pic de îndemânare “, afirmă reprezentantul.

Programul este de 8 ore. În acest moment, angajații firmei lucrează în două ture. Cei de la FORD recrutează pentru tura a treia care va începe atunci când vor lansa noul model.

Contractul pentru operatorii de bandă se face pe un an de zile, cu posibilitatea de prelungire. Pentru operatorii calificați contractul este nedefinit. Primesc tichete de masă și prime în care este inclus transportul.

Salariul de început pentru operatorul calificat nu trece de 800/900 de lei, aici în Craiova. Pentru operatorul de bandă este în acest moment 2080 lei brut, la care se adaugă un spor de bandă de 450 lei brut. Cu sporul de secție, salariul ajunge la 1500-1600 lei. La acestea se adaugă sporul de tură, pentru tura a doua se dă un spor și sporul de secție în zonele în care se acordă spor de secție.

Pentru a te putea angaja ar trebui să treci, de fapt, la fără frecvență

Flavius Silescu, student la Facultatea de Inginerie Electrică, mărturisește că oferta de job este mai greu de înțeles din perspectiva studenților. ,,Noi încercăm să ne ținem de facultate, vorbim de partea de zi, nu de FR (frecvență redusă), pentru că este o mare diferență. Și pentru a te putea angaja ar trebui să treci, de fapt, la fără frecvență. Asta ar fi diferența dintre oferta lor actuală, ea este binevenită, dar întrebările pe care noi le-am avut de internship, tocmai de aici au reieșit pentru că ne dorim, mai întâi să cunoștem fabrica FORD ca să știm dacă ne mai dorim sau nu ne dorim sau ne îndreptăm către altceva“.

Tot el ne spune de ce crede că este potrivit pentru un astfel de loc de muncă: ,,În primul și primul rând, datorită competențenlelor pe care le-am acumulat în timpul facultății, care sunt net superioare față de dinainte de a fi student. Dacă aș face o comparație între mine înainte de a fi student și în acest moment, diferența este uriașă, adică în această facultate deprinderile și experiența pe care le-am acumulat sunt mult mai mari decât orice altceva aș fi făcut“.

Timid, dar foarte încrezător, Adrian Catană afirmă că oferta celor de la FORD este foarte bună, dar încă este nehotărât și nesigur pe alegere. ,,La momentul potrivit o să-mi dau seama “.

În această perioadă cei de la compania FORD angajează electricieni și mecanici, dar nu este exclus ca în septembrie 2019 să facă noi angajări.

Facultatea de Inginerie Electrică organizează sistematic întâlniri între angajatori şi studenţi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *