De-a lungul timpului, tatuajele și-au schimbat semnificația. Au trecut de la semne certe de identificare a persoanelor ce aparțin zonelor vicioase ale societății, la gestul prin care unii dintre tineri aleg să-și marcheze anumite trăiri sau caracteristici ale personalității proprii.
Conform specialiștilor, tatuajele reprezintă un mod de terapie pentru tinerii ce experimentează suferința emoțională. Printre cei care și-au spus un fragment din viața lor prin intermediul tatuajelor și care și-au mărit rezistența fizică și psihică cu ajutorul lor se numără și Simona Prejbeanu (studentă, Universitatea de Medicină și Farmacie, Craiova) care spune că are 16 tatuaje și în spatele fiecăruia se ascunde o poveste, una mai fericită, alta mai tristă. „Cea mai interesantă este cea din spatele Dreamcatcher-ului de pe picior. Când ajunsesem în pragul disperării pe motivul că nu puteam să dorm noaptea, mereu aveam coșmaruri și în acea perioadă aveam și niște probleme emoționale, mă confruntam cu o depresie severă, eram sub tratament, am aflat povestea din spatele prinzătorului de vise și cumva tatuajul a avut un efect placebo. După o perioadă de timp, coșmarurile au reapărut, dar eu am căpătat încredere”, adaugă ea.
La ce te expui? Riscuri și complicații?
În ciuda aspectului plăcut al multor tatuaje se pot ascunde complicații, conform statisticilor Ministerului Sănătății, în 2013, au fost în jur de 11 mii de persoane care au depus sesizări că și-au făcut tatuaje și mai apoi au intrat în contact cu diferite boli: HIV/SIDA, Hepatita B și C, Tetanos, Tuberculoza, Boli de Piele, Infecţii Bacteriene. „În 2018 e aproape imposibil să pleci cu o infecție din salon. Majoritatea consumabilelor sunt de unică folosință, iar în felul acesta riscul de infecție este zero, dar în cazul în care nu se respectă regulile de cross contamination price, este posibil. Aici depinde de fiecare om, cum își alege salonul și tatuatorul cu care vrea să lucreze. Există posibilitatea de infectare sau vindecare incorectă dacă nu se respectă instrucțiunile de îngrijire date de către tatuator”, avertizează Cristi Blagnicianu, tatuator la Jelly Tatto, Craiova.
Ce trebuie să ştii înainte să-ți faci un tatuaj?
Pentru a te feri de situațiile în care ești nevoit să îți acoperi un tatuaj, trebuie să fii bine informat cu privire la tot ce ține de tatuaje, tatuator și salonul ales. Prin acestă metodă poți să previi riscurile și complicațiile la care cei care doresc un tatuaj sunt predispuși. „Oamenii care vin să se tatueze trebuie să știe că trebuie să fie odihniți din toate punctele de vedere, atât fizic cât și psihic, să doarmă minim 8 ore, să mănânce înainte de efectuarea tatuajului. Ei trebuie să aibă grijă nu numai la aspectele dinaintea tatuării, dar și la cele ce privesc întreținerea ulterioară a tatuajului, tatuaj ce trebuie spălat de minim 3 ori pe zi cu apă caldă și săpun antibacterian, folia trebuie pusă pentru a evita bacteriile, plus folosirea unei creme timp de două săptămâni pentru vindecarea zonei în care s-a lucrat este esențială. Mai mult decât atât, ei trebuie să se identifice cu tatuatorul și să se regăsească în modele lui”, spune Claudiu Marinescu, tatuator la Silent Tattoo, Craiova.
Paul Saftiuc este și el unul dintre tinerii care au ales să-și facă tatuaje. Spune că este foarte important să ceri un portofoliu înainte de a-ți face tatuajele, să te documentezi dacă acel tatuator este cu adevărtat profesionist. Tot el menționează că are 3 tatuaje și fiecare tatuaj are o poveste. „Primul tatuaj mi l-am făcut în Statele Unite, pe deltoidul brațului. Un Yin și Yang cu tigru și dragon. El înseamnă pentru unii viață și moarte, pentru alții dragoste și ură, dar pentru mine, pace și armonie. Tatuajul l-am făcut în memoria cuiva pentru că atunci tot ce aveam nevoie era starea de liniște. Al doilea l-am făcut la Brașov, el este cu un craniu și reprezintă un cap de mort cu spada înfiptă în cap. Nu numai primul tatuaj a fost făcut în cinstea unui om și cel de-al doilea la fel, doar că de această dată modelul ales a fost desenat de acea persoană. Cel de-al treilea tatuaj l-am făcut la Constanța. Am ales să-mi tatuez un compas cu punctele cardinale pentru că îmi place să călătoresc foarte mult și am zis că oriunde voi călători tatuajul mă va ghida către casă”, povestește acesta.
Provocarea tatuatorilor – acoperirea tatuajelor vechi
Patricia Anghel este și ea tatuator, dar nu la salon. Ea lucrează în particular și la serviciile ei apelează în jur de 20-25 de persoane pe lună. Ea susține că oamenii care vin să-și facă tatuaje preferă modelul clasic alb-negru și că o mare parte dintre ei cer să li se acopere tatuajele cu altele. „Balanța se înclină mai mult spre tatuator, efectul depus de el fiind de fiecare dată mult mai mare decât cel al celui care-și face tatuajul. Spre exemplu, la primul tatuaj doritorul se obișnuiește cu durerea, iar la al doilea apare fenomenul de imunizare. Când vine vorba despre un cover tattoo, tatuatorul trebuie să poziționeze modelul în așa fel încât să nu se mai vadă absolut deloc ce a fost inițial, iar cel tatuat va resimți o durere mult mai pronunțată”, adaugă ea.
Tatuajul este pentru unii dintre noi o forma de manifestare a emoțiilor, pentru alții este o metodă prin care se desprind de trecut și se redescoperă. Esențială este noțiunea de documentare. Cu cât te informezi mai bine, cu atât există mai multe șanse de a nu fi pus în situația de a-ți acoperi tatuajul vechi cu unul nou sau de a recurge la metode de îndepărtare a tatuajului cu ajutorul laserului.