În căutarea cadoului perfect


În momentul în care oferim un dar nu oferim doar un simplu obiect. O dată cu el oferim o mică parte din emoțiile noastre. Dar cum putem face asta atunci când gusturile noastre nu coincid cu gusturile persoanei căreia îi facem cadoul? Tot ce trebuie să facem este să acordăm o atenție deosebită micilor detalii care deseori sunt trecute cu vederea. Este posibil ca în unele dintre conversațiile de zi cu zi să fi primit o sugestie subtilă, care, din cauza neatenției poate să pară un amănunt neinteresant.

Interviuri cu studenți

Ana-Maria Tudor: Ce fel de cadouri preferi ?
Marina Andrei (II, Jurnalism): Cum spun unele persoane gestul contează mai mult decât cadoul în sine. Important este să ai oameni dragi lângă tine. Sinceră să fiu, cea mai mare bucurie pentru mine e când desfac cadourile. Nu prea contează ce este înăuntru. Totuși îmi place foarte mult să primesc cărți, în special cu dedicații speciale pe prima pagină. Acum câteva zile a fost ziua mea și am primit un buchet de flori de câmp, de la părinții mei, m-am simțit iubită.
A-M T: Ai primit vreodată un cadou care sa nu îți placă ?
MA : Care să nu îmi placă, nu. Dar am primit lucruri nefolositoare (rujuri si alte chestii de make-up), așa ele erau drăguțe, dar nu erau genul meu.
A-M T: Ai încercat să induci ideea cuiva că ți-ai dori un anumit lucru ?
MA: Da, părinților. Țin minte, eram în primul an de facultate și aveam un monstru de laptop, care îmi rupea spatele. Trebuia mereu când mergeam acasă sa îl car prin tren si autobuz. După o perioadă am început să bat apropouri și să mă plâng, iar Crăciunul următor am primit unul mult mai ușor, un fel de notebook.
A-M T: Îți place să oferi cadouri la rândul tău ?
MA : Îmi place să ofer cadouri, dar nu neapărat materiale. Îmi plac darurile creative, mesaje lipite pe pereți, notițe colorate lipite pe mașină și cărți.
A-M T: De ce ții cont atunci când oferi un dar ?
MA : În primul rând, de ce îi place persoanei respective si de pasiunile ei. Dar am auzit, nu mai știu exact la cine, că mereu suntem tentați să alegem cadouri care ne plac nouă, gândindu-ne că o să îi placă și persoanei respective. Sunt de părere că darul trebuie să conțină și amprenta noastră. După aceea mă gândesc să îmbin și bugetul ca să iasă un cadou frumos.
A-M T: Ce fel de daruri îți dorești ?
MA: Nu îmi place să primesc lucruri la care visez și pe care mi-le doresc de foarte mult timp, pentru că vreau să mi-le cumpăr singură, atunci când o să pot, am după un sentiment pe care nu știu cum să îl descriu în cuvinte.
A-M T: În răspunsurile de mai sus mi-ai spus că ai auzit de persoane care oferă anumite cadouri în funcție de propriile gusturi. Cum te-ai simți dacă ai primi un astfel de dar ?
MA: Probabil incomod și cumva pentru o clipă fără cuvinte, dar cred că până la urmă e important că și-a făcut timp și s-a gândit la mine. Chiar nu știu ce aș simți, dar cred că tot m-aș bucura de cadou.

Ana-Maria Tudor: Ce fel de cadouri preferi?
Aișha Bărbulescu (I, Engleză-Italiană): În general, cele mai bune cadouri sunt cele care îți arată cu adevărat cât de mult țin ceilalți la tine, în primul rând a petrece cât mai mult timp împreună și faptul că își dedica timpul acesta numai mie. Cele mai atrăgătoare mi se par cadourile în care chiar se vede că oamenii și-au dat interesul, de exemplu cele pline de semnificații.
A-M T: Ai primit vreodată un cadou care să nu te reprezinte ?
AB : Am primit o pereche de cercei, iar eu nu port cercei nici măcar nu am găuri și mi-am dat seama că persoana aceea nu era prea atentă când venea vorba de mine.
A-M T: Cum te-ai simțit în acel moment ?
AB : M-am simțit într-un fel neglijată și mi-am dat seama cât de mult a ținut persoana aceea la mine.
A-M T: Ești de părere că trebuie să îndrumi anumite persoane spre alegerea cadoului perfect ?
AB : Depinde cât de apropiată sunt de acea persoană, cu cât mă cunoște mai bine, cu atât așteptările mele sunt mai mari și mă aștept să îmi cunoască gusturile.
A-M T: Care este cadoul tău preferat ?
AB : De ziua mea am primit un borcan cu 20 de motive pentru care persoana respectivă mă iubește.
A-M T: Îți place să oferi daruri la rândul tău ?
AB : Da, de multe ori simt mai multă bucurie atunci când ofer cadourile, știind că am muncit mult la ele.
A-M T: De ce factori ți cont atunci când dorești să oferi un dar ?
AB : Mă interesează ca darul să fie unul folositor, dar să îi aducă si bucurie persoanei respective.

Ana-Maria Tudor : Ce fel de cadouri preferi?
Elena Cîșlaru (I Jurnalism) : Prefer cadourile pe care le pot folosi, să nu fie chestii inutile pe care să se pună praful, îmi plac cărțile și bijuteriile.
A-M T: Ai primit vreodată un dar care să nu îți fie pe plac ?
EC : Da, am primit cadouri care să nu îmi placă, au fost tot felul de chestii cu tentă de Crăciun, îmi plac, doar că nu îmi place să le primesc de ziua mea (31 decembrie), atunci îmi place să primesc lucruri mai speciale.
A-M T: Cum reacționezi când primești un cadou care nu îți este pe plac ?
EC : Nu-i spun persoanei respective că nu îmi place, dar încerc să îi dau de înțeles ce mi-ar plăcea, ca altă dată să nu mai dea greș.

Darul simbol al păcii

Din punct de vedere istoric, darurile au creat alianțe între națiuni, au încheiat războaie și au marcat noi începuturi. Capacitatea oamenilor de a dărui și de a primi cadouri datează din cele mai vechi timpuri, când aceștia trăiau în peșteri. De la pietre prețioase și ramuri de măslin, oferite în urmă cu 200.000 de ani, până la darurile personalizate din prezent, istoria cadourilor demonstrează că simplul act de a dărui are puterea de a crea, consolida și repara relații – atât între persoane, cât și între popoare.
În zilele noastre, cadourile sunt mesagerii gândurilor noastre. Un dar se poate adapta ușor oricărei ocazii, fie ea sărbătoare religioasă, zi onomastică sau petrecere de casă nouă. Există numeroase sortimente de cadouri pe piață, personalizate sau generale. Trebuie doar să ne dorim ca mica noastră surpriză să fie una plăcută, așa că ne dăm toată silința să alegem cadoul perfect.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *