„Performanța este o artă”

Luiza Maria Iordache este studentă în anul II la Facultatea de Educație Fizică și Sport, specializare Sport, (Universitatea „Craiova”). Are 21 de ani și este din Craiova (Dolj). De-a lungul anilor și-a făcut un renume în karate. Are un palmares plin de medalii și trofee câștigate la nenumărate competiții de rang înalt. De la 7 ani a început să practice karate. Iar în prezent a obținut 11 medalii la Europenele de karate Shotokan (WSF) Seniori (4 de aur și 7 de argint). Este dublă campioană europeană la seniori (aur la kata echipe, kata individual, kumite individual WKF-50 kg 2017, Cehia; aur la kumite individual WKF-50 kg 2018, Bulgaria). La Mondiale de karate Shotokan (WSF) Seniori a reușit performanța de a obține 13 medalii (3 de aur, 6 de argint și 3 de bronz). Este dublă campioană mondială la seniori (aur la kumite individual WKF-50 kg, kumite individual Shobu Ippon-50 kg 2017, Bulgaria; aur la kumite individual Shobu Ippon-50kg 2018, Turcia).

Andreea Florescu: Cine te-a îndrumat să practici karate?

Luiza Maria Iordache: Îndrumătorul meu spre această ramură sportivă a fost tatăl meu.

A.F: Cum a fost când ai intrat prima oară în sală, pentru primul tău antrenament?

L.M I: Când am intrat prima dată în sala de antrenament nerăbdarea de a-mi îndeplini pasiunea mă copleșea.

A.F: Ce te-a atras cel mai mult la acest sport?

L.M.I: Disciplina, respectul și mișcările agile pe care le exercită acest sport m-au atras cel mai tare spre al practica.

A.F: În ce fel te-a schimbat acest sport?

L.M.I: Karate-ul înseamnă respect și disciplină. M-a schimbat și educat în egală măsură într-o persoană reverențioasă față de cei din jur și ordonată în tot ceea ce fac.

A.F: Care sunt procedeele tale preferate?

L.M.I: Favoritele mele sunt: ushiro ura mawashi geri și ura mawashi geri.

A.F: Care a fost cel mai greu procedeu învățat? Cum ai reuşit?

L.M.I: Cel mai greu a fost ushiro ura mawashi geri, dar am reușit să-l execut aproximativ corect datorită repetării constante.

A.F: Care a fost reacția ta când ai participat la primul concurs? Cum a fost atmosfera?

L.M.I: Primul concurs a reprezentat pentru mine o treaptă mare de trecut și un punct de reușită în ceea ce privește cariera mea de viitor sportiv, dându-mi o mulțime de emoții și neliniște. Dar satisfacția de a-mi ține medalia în mână a fost mai mare decât emoțiile.

A.F: Care sunt cele mai importante realizări ale tale?

L.M.I: Campionatul Mondial de Karate Shotokan de la București. Unde, deși nu mai frecventasem antrenamentele la fel de des ca înainte, am reușit să obțin:

locul II – kumite individual shobu ippon senioare -55kg

locul III – kumite individual shobu sanbon senioare -55kg

locul III – kumite individual WKF senioare -55kg

A.F: Câte ore de antrenament aveai pe zi? Dar înainte de o competiție?

L.M.I: Pe zi aveam 2 ore de antrenament.

A.F: Cum te pregăteşti pentru competiţii?

L.M.I: În general intensitatea antrenamentului crește și alimentația devine mai strictă.

A.F: Înainte de o competiție ai vreun regim alimentar?

L.M.I: Nu am un regim anume, încerc pe cât posibil să îmi mențin categoria.

A.F: Preferi pregătirea în sală sau într-un spațiu deschis? De ce?

L.M.I: Ambele au o importanță deosebită, este necesară atât activitatea aerobă cât și cea anaerobă. Eu în general optez pentru activitatea aerobă, preferând zonele naturale în care cantitatea de oxigen este mai mare.

A.F: Care sunt planurile tale de viitor?

L.M.I: Nu sunt adepta lucrurilor fixe, prefer să las lucrurile să decurgă de la sine, așa că nu îmi fac planuri prea mari. Momentan îmi doresc să devin profesor de sport și educatoare.

A.F: Cu ce m-ar putea ajuta pe mine să practic karate?

LM.I: Te poate ajuta în privința dezvoltării mentale, cât și asupra celei mintale. Simțurile devin mai ascuțite, se îmbunătățește reacția de acționare, devii mai compact în tot ceea ce faci. De asemenea, fiind un sport de auto-apărare, îți poate oferi siguranța de sine și protecția.

A.F: La ce categorie faci parte? Câte categorii sunt?

L.M.I: Categoria mea actuală de greutate este -55 kg senioare. Senioarele care doresc să participe la campionatele naționale trebuie să se încadreze în următoarel categorii:-50kg, – 55kg, -61kg, – 68kg, +68kg.

A.F: La ce stil de luptă ești? Ce stiluri mai există?

L.M.I: Stilul pe care-l practic se numește Shotokan. De asemenea, mai există și altele precum: Shito Ryu, Goju Ryu, Wado Ryu, Kyokushin etc.În stilul Shotokan atacurile sunt lungi, din mișcare, punându-se accent pe viteză, mobilitate, suplețe și agilitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *