Școala sau banii?

Majoritatea tinerilor nu mai sunt interesați să-și continue studiile. Când se văd majori, noua lor preocupare devin banii. Cum să-i facă? Cum să-i cheltuiască? Unii nu pot merge mai departe nici dacă ar vrea. Sunt influențati de familie, spunându-li-se că este o pierdere de timp să-şi mai meargă la şcoală, că „în timpul ăla” pot face ceva mai productiv, cum ar fi să lucreze. Statistica arată că circa trei din cinci elevi care au promovat anii terminali de liceu au reușit să obțină diploma de bacalaureat. Acum, tot mai mulți absolvenți de liceu consideră că le ajung douăsprezece clase. Alţii, însă, ca în orice clasă, își doresc un viitor mai bun, îşi doresc ceva mai mult, decât un salariu oarecare, pe o muncă oarecare. Am stat de vorbă cu câțiva foști elevi și i-am întrebat deciziile de după liceu. Potrivit celui mai recent raport Eurostat, România este a treia țară din Uniunea Europeană în ceea ce privește abandonul școlar.

Elena Ana-Maria Suciu a terminat Liceul de Arte „Marin Sorescu” şi continuă la Școala Postliceală Sanitară „Charles Laugier”, Craiova, în primul an. 

Maria-Magdalena Radu: Ați fost mulți elevi în clasă?Știi câți dintre ei au dat mai departe și câți nu? 

EA-MS.: Am fost 38 de elevi în clasă. Majoritatea am mers mai departe, dar mai există și colegi care s-au angajat și nu au mai avut timp să dea la o facultate.

MMR.: Ai fost hotărâtă când ai ales să mergi mai departe?

EA-MS.:Viața mea a luat o întorsătură mai grea după ce am picat prima sesiune de bacalaureat, iar șansele să apuc un loc la facultatea pe care mi-o doream au fost minime. Am reușit să iau bacul în sesiunea din toamnă și m-am reorientat la o postliceală sanitară, intrând la buget.

MMR.: Care a fost planul tău de viitor?Ai fost influențată de familie?

EA-MS.: Planul meu de viitor a fost să devin educatoare. Îmi plac foarte mult copii și mi-aș fi dorit să lucrez printre ei. Familia m-a susținut cu decizia de a mă înscrie la o postliceală și mă susține în continuare cu tot ce îmi propun

MMR.: Ești mulțumită de decizia luată?

EA-MS.: Sunt mulţumită și nu-mi regret decizia. Mă voi dedica cu totul în ceea ce fac acum, dar și pe viitor.

Delia Maria Ionicăa terminat Colegiul Național Economic „Gheorghe Chițu” și nu a continuat studiile.

MMR.: Ați fost mulți în clasă? Știi câți dintre ei au dat mai departe și câți nu?

DMI.: Am fost 23 de elevi. Mai exact 12 fete și 11 băieți. Din ce știu, jumătate din clasă a luat bacul, dar doar câțiva au mers la facultate. Ceilalți care nu au luat bacul și-au găsit servicii.

MMR.: Ai fost hotărâtă când ai ales să nu dai mai departe?

DMI.: Nu am avut cum să dau mai departe din cauză că nu am luat bacalaureatul. Dar, sinceră să fiu, nici dacă îl luam nu puteam să merg la facultate. Am probleme de sănătate care nu îmi permit să părăsesc orașul.

MMR.: Care a fost planul tău de viitor?Ai fost influențată de familie?

DMI.: Planul meu era să mă duc la o facultate în altă țară. Acolo aveam de gând să-mi perfecționez felul de a desena. Desenez de când eram mică și mi-aș fi dorit să mi se îmbunătățească simțurile pentru unghiurile portretelor.

MMR.: Ești mulțumită de decizia luată?

DMI.: Eu mereu îmi pun pe primul loc sănătatea. Deci da, sunt mulțumită de alegerea mea.

Robert-Gabriel Goanță a terminat Colegiul Național „Elena Cuza” și continuă la Facultatea  de Educație Fizică și Sport, în primul an 

MMR.: Ați fost mulți în clasă? Știi câți dintre ei au dat mai departe și câți nu?

R-GG.: Având în vedere că am făcut parte dintr-o clasă eminentă, a unui colegiu respectat, spre binele societății toți colegi mei au urmat studii superioare.

MMR.: Ai fost hotărât când ai ales să dai mai departe?

R-GG.: Tot timpul am avut în plan de a urma studi superioare/facultate, consider că studile superioare sunt un  element important în  crearea unei cariere.

MMR.: Care a fost planul tău de viitor?Ai fost influențat de familie?

R-GG.: Planul meu de viitor încă nu este bine definit însă am avut susținere din partea familiei, educativ vorbind, ea lăsându-mă pe mine să iau deciziile legate de alegerea unei facultății.

MMR.: Ești mulțumit de decizia luată?

R-GG.: Da, prin facultatea pe care o urmez am reușit să combin doua domenii îndrăgite de mine: biologia și sportul.

One Comment on “Școala sau banii?”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *