Zorba, online tulburător

Romanul Zorba al scriitorului grec Nikos Kazantzakis ne dă acces total la povestea de dragoste autentică, dar și imposibilă dintre John și localnica Marina. Ne face să privim cu alți ochi atitudinea plină de viață a lui Zorba – un om liber, fără identitate, care, mai mult pentru a înfrunta destinul, decide să îl ajute pe John în fața amenințărilor venite din partea băștinașilor.

După ecranizarea lui Michael Cocoyannis, mai târziu, prin 1988, Lorca Massine, a dat viață baletului cu același nume (Zorba), pe muzica renumitului compozitor grec Mikis Theodorakis.                                                                                                                                                           

Premiera mondială a baletului Zorba a fost pe 6 august 1988, la Marele Teatru din Varșovia, fiind expus mai apoi în fața publicului de peste 150 de ori.                                                   

Spectacolul a fost readus în scenă anul acesta în România, pe data de 20 martie 2020, la Opera Națională Română din Cluj-Napoca, în parteneriat cu TVR Cluj, în cadrul proiectului „Opera Aperta” 2017, susținut de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca. 

Structurat în două acte, împărțit pe 23 de scene, numărul de balet are drept personaje principale pe Jhon, Zorba, Marina, Manolio, Madam Hortance, Marina (2), personaje care au fost interpretate splendid de Mircea Munteanu, Dan Haja, Andreea Jura, Augustin Gribincea, Liana Taloș, Iulia Merca.  

Tot spectacolul a avut o desfășurare ca în vise, dirijorul Adrian Morar dominând scena şi publicul. Feedback-ul a fost pe măsură: 

„Super! Am trăit live magnetismul acestui eveniment!” 

„…. Zorba te face să realizezi cât de important este să fii pe deplin uman, să iubești viața și tot ceea ce-ți oferă ea…”

„Poate că viața este ceea ce vrea sa ne spună autorul prin Zorba, sau poate că nu este… Cu toate acestea, rămâne ceva total impresionant prin maniera în care framântările omenești prind contur și prin felul în care contrariile vieții par a se atrage și completa”. 

Feedback impresionant primește și de la străini. Vekana comentează cu bucurie: „I watched the Zorba Balet over 20 times! And everytime I enjoyed it! This is my favorite music and I can finally enjoy it at home. Thanks for that!”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *