Să fii student în anul I înseamnă să nu știi „cu ce se mănâncă facultatea”. Emoții, curiozitate, așteptări și stres – acestea sunt fazele prin care trec bobocii. Nu e ușor să fii un student de succes, dar prin muncă și determinare totul devine posibil. Foști boboci ai Facultății de Litere au venit cu o serie de sfaturi pentru studenții din anul I de la Jurnalism.
Ana-Maria Predilă, absolventă, jurnalistă, fondatoarea Media10, rezumând în câteva cuvinte, le recomandă studenților să aibă în vedere următoarele lucruri: să citească cât mai mult, să urmărească zilnic presa, să aplice tot ce învață de la profesori, să facă voluntariat. Mai mult de atât, ea pune accentul pe ideea că jurnalismul nu este o meserie, ci un stil de viață. Ambiția, dorința de a informa și a oferi oamenilor informații corecte trebuie să fie scopurile principale ale fiecărui jurnalist. Este util ca încă din timpul facultății studenții să își asume acest rol și să abordeze cu responsabilitate ceea ce au ales să studieze.
Robert ”Skip” Bușe, student în anul III, autor a 2 cărți și chitarist a zis că în primul rând, cel mai important lucru al studenților este să fie receptivi, pentru că profesorii au foarte multe de le oferit. Aceasta se aplică tuturor anilor de studiu, nu doar anului I. Dar, pentru că ei sunt în anul I, trebuie și o deschidere mult mai mare și o mare bunăvoință din partea studenților, pentru că astea sunt bazele lor pe viitor. Fără bază le va fi greu să continue. În al doilea rând, Robert le recomandă studenților să se implice în cât mai multe proiecte, atât în cadrul facultății cât și în afara ei.
Cătălin Praja, absolvent din prima promoție de la Jurnalism, fost jurnalist, actual PR la Primăria Craiova le recomandă studenților să facă ceea ce simt, să trateze subiectele exact așa cum le-ar plăcea lor să le citească și să nu se gândească că fac ceva greșit. Tinerii gândesc prea mult. Ei trebuie să facă ceea ce simt, să își asculte instinctul. Asta le va da originalitate și autenticitate. Să fie curioși. Mereu curioși și deschiși, deoarece trăim într-o comunitate, iar comunitatea suntem noi. Să se gândească mereu la noi și noi soluții de a dezbate un subiect, de a afla chestii noi și să învețe să își formeze un sistem prin care știrile să vină la el. Dar asta o să reușească doar dacă vor arăta că au caracter și nu își vor trăda sursele. Totodată, indiferent de funcția persoanei cu care comunică, trebuie să își imagineze că vorbesc cu un prieten, căci în spatele oricărei funcții stă un om. Un ziarist bun e cel care este flexibil și știe, înainte de a scrie, să fie un om de calitate. Înjurături și critici oricum o să primească, dar calitatea lor exact în asta va sta, în capacitatea de a ști să gestioneze toate criticile și de a transforma toate astea în calități și în arme. Un ziarist care nu e dispus să își asume critici nu va fi niciodată jurnalist, pentru că, într-un fel sau altul, tot va deranja pe cineva, dar ideea este să știe până unde să meargă cu deranjul și să nu ajungă în partea personală. „Eu, cel puțin, când eram pus în asemenea situații, mă puneam deseori în locul celorlalți și atunci încercam să abordez situația în așa fel încât să obțin maxim dintr-un minim de deranj.” E important ca studenții să țină minte că nu este nimic imposibil, dacă nu a mers o modalitate, vor găsi alta. Toate se întâmplă la timpul lor. Jurnalismul nu se poate face fără perseverență. Totul trebuie făcut pas cu pas. Posibilitatea de a se ridica repede e riscantă, pe cât de repede se va ridica, pe atât de repede va cădea.
Nicoleta Stog, studentă în anul III, vloggeriță (12.2 mii de abonați) le recomandă studenților să fie mai relaxați, să nu le fie frică de greșeli, pentru că la facultate studenții au dreptul să greșească, iar după ce se angajează, nu mai au acest lucru. Pentru Nicoleta notele bune sunt importante, datorită lor primește bursa de merit. Această bursă poate salva studenții în mai multe situații. Mai mult de atât, a accentuat că studenții trebuie să fie cât mai creativi și îndrăzneți, pentru că profesorii apreciază aceasta. Un ultim sfat care le poate garanta studenților o notă bună este să citeze la examene din diferite cărți de specialitate sau din alte domenii.