Jurnalismul online în vreme de pandemie

       Pandemia ne-a învăţat să ne orientăm şi să ne adaptăm unui nou context de comunicare. Iată că şi o parte din jurnalişti au decis să meargă în zona de online.

      Am stat de vorbă cu Cătălin Ionuţ Ene, care a lansat la începutul pandemiei emisiunea online „Ȋn sufragerie”. C.I.E este un jurnalist craiovean care s-a gândit că după 10 ani de presă, televiziune locală trebuie să se apuce serios să facă ceva în online conform vremurilor. În 10 ani a colaborat/lucrat cu aproape toate posturile tv locale unde a avut emisiuni, în ordine Tele U Craiova din 2011 până în 2012, Oltenia 3 Tv 2012, EuroSud Tv, din 2014 până în 2015, Tv Oltenia din 2015 până în 2019 și GTV din 2019 până în 2020. A mai făcut emisiuni/interviuri online în paralel cu televiziunea în 2018-2019 pe contul său de YouTube,  dar și de Facebook. Emisiunea online prezentată de C.I.E cu peste 1000 de vizulizări se difuzează în orice zi, ora fiind stabilită de comun acord cu invitaţii.

Larisa Burcă:  Cum a apărut această idee şi de ce aţi ales mediul online?

Cătălin Ionuț Ene: Ideea asta #LaPerdeluțăÎnSufragerie care acum a devenit #ÎnSufragerie a apărut ca idee de a-i primi pe toți prietenii mei virtuali în sufrageria proprie unde mi-am propus să aduc invitați de calitate, unii i-am luat direct de pe Facebook. Am realizat de-a lungul celor 10 ani de televiziune locală aici în Craiova, dar și în online pe Facebook și YouTube interviuri cu politicieni, diplomați, scriitori, artiști, actori, jurnaliști, avocați, ingineri, psihologi, psihoterapeuți, oameni de televiziune, medici, directori de instituții publice, patroni, întreprinzători, organizatorii de evenimente, antreprenori, oameni cu diverese talente și nu în ultimul rând cu oameni obișnuiți care pur și simplu și-au dorit să vină la mine #ÎnSufragerie pentru că au ceva de spus. Chiar asta este ideea pe care merg în această emisiune frumosă, oricine este bine venit la mine #ÎnSufragerie. M-am bucurat să constat că această emisiune este foarte urmărită și se bucură de un real succes și pe această cale vreau să le mulțumesc din suflet tuturor celor care urmăresc emisiunea mea Live pe Facebook #ÎnSufragerie o apreciază, o distribuie și le mulțumesc tuturor invitațiilor mei pentru prezența din emisiunea mea.

Larisa Burcă:  Cum vedeţi jurnalismul în viitor?

C.I.E.: Jurnalismul în viitor îl văd foarte mult în zona online. Astăzi observ chiar „o nou eră de jurnaliști”, știu că foarte mulți colegi care încă mai cred în presa clasică, dar eu îi consider noi jurnaliști pe bloggeri, vloggeri, influenceri care azi fac celebrele podcasturi pe youtube, care nu sunt altceva decât interviuri, „pe clasic”. De altfel dacă ne uităm vedem că podcasturi au început să facă și oamenii de televiziune cum ar fi Cătălin Măruță, tizul meu, și Mihai Morar.

Larisa Burcă:  Doriţi să transmiteţi un mesaj oamenilor care vă urmăresc?

C.I.E.: În încheiere aș vrea să precizez că emisiunea Live pe Facebook #ÎnSufragerie nu este de fapt emisiunea mea, ci a tuturor celor care contribuie la ea: prietenii de pe Facebook, cei care o apreciază, îi dau like sau o distribuie și nu în ultimul rând a deosebiților și minunaților mei invitați. Pentru voi toți dragilor un mare, foarte mare și din tot sufletul meu MULȚUMESC.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *