Casa Băniei prin oamenii ei

Pe 24 mai, studenții Facultății de Litere s-au văzut online cu  Irinel-Adrian Cănureci,  șeful secției Etnografie a Muzeului Olteniei. Etnografia, oportunitățile de angajare, abilitățile și competențele necesare ca să faci față într-un astfel de domeniu au fost câteva dintre curiozitățile tinerilor. 

El însuși, după doi ani de predare, a preferat să se retragă din viața alertă de profesor într-un muzeu ce reușise să îl captiveze cu mulți ani în urmă, Muzeul Olteniei. Cei 17 ani de carieră l-au transformat într-un adevărat specialist, iar acum este pregătit și să ajute tinerii să își aleagă drumul.

Acum, Casa Băniei se află în febra pregătirii unei foarte mari expoziții, expoziția temporară „Cămașa cu altiță din patrimoniul Muzeului Olteniei Craiova – mărturie istorică și marcă identitară”. 

Expoziția ,,Cămașa cu altiță” aduce în prim plan o spectaculoasă piesă de muzeu, o cămașă de la sfârșitul secolului al XIX-lea începutul secolului XX, o cămașă cu altiță provenită din zona Argeșului. La expoziție se vor afla în jur de 200 de obiecte de patrimoniu, tot cămăși cu altiță provenite de această dată din Ardealul etnografic al Olteniei.

Cămăși scurte sau ciupage, cămăși cu poale confecționate din bumbac, țesute în două ițe, la război orizontal, vâlnice, catrințe, ștergare și alte obiecte cu valoare tradițională, tot de la sfârșitul secolului al XIX-lea începutul secolului XX , vor fi expuse la evenimentul cultural.

 Expoziția este pregătită de dr.Roxana Decă, specializată pe port popular.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *