Despre comportamente colective, în dezbatere la facultate

În ce lume trăim și cum vorbim despre ea. Vineri, 21 mai 2021, studenții de la Jurnalism și cei de la Sociologie au organizat o dezbatere online, centrată pe  problemele societății în care trăim.

Moderatorul activității a fost Karina Anica, studentă în anul II la Jurnalism. Împreună cu  colegii ei au adresat o serie de întrebări în jurul ideii de comportament de masă, urmărind să afle rolul pe care îl are sociologia în viața de zi cu zi, să  își formeze o imagine de ansamblu despre omul modern, despre legătura dintre sociologie și media.

Omul modern

În timp ce Gabriela  Motoi, profesor în tabăra sociologilor, consideră că omul modern este dependent de tehnologie, dar este adaptabil, studenta sa, Ana Iacob, punctează ideea că, în ciuda libertății aparente și a capacității de adaptare, omul modern manifestă ,,o incapacitate de a face uneori față la multele solicitări.” Tot ea pune în discuție și  explică  noțiunea de  ,,identitate colectivă”. În viziunea ei, identitata colectivă ,,se referă la sentimentul de apartenență la un grup”.

Derapajele lumii contemporane și comportamentul de masă

La întrebarea Karinei „Unde putem ajunge din punct de vedere sociologic?”, Gabriela Motoi atrage atenția că omul are tendința de a deveni agresiv, lucru care aduce cu sine ,, marile probleme”. Ana-Maria Tudor, studentă la Jurnalism, conduce discuția spre un  alt element analizat de sociologi, comportamentul de masă. Ana Iacob definește noțiunea și explică modul de funcționare „mulțimea este condusă de un spirit, de un lider”, care, în viziunea colegului ei, Laurențiu Negreț, este ,,o persoană mai vocală”.

Sociologia și media

După prezentarea modelului de lider și a mecanismelor de stârnire a mulțimii, Karina propune să se analizeze legătura dintre sociologie și media. Aici, Laurențiu Negreț ține să afirme că, în general, impactul media asupra societății depinde de felul în care sunt redate evenimentele de către media, de cât de mult se abate de la informația reală.


Coordonatorii studenților  au fost  profesorii Gabriela Motoi (Sociologie) si Xenia Negrea (Jurnalism). Dezbaterea a avut loc  în cadrul proiectului,, Stagii de practică interdisciplinară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *