Prin teatru către viața post-pandemică

Marea relaxare a venit la Teatrul National din Craiova, cu mai mult evenimente de excepție. Pe 19 mai și joi 20 mai a avut loc premiera spectacolului,, Ultimul dans al libelulei”, de Cornel Mihai Ungureanu, în regia lui Florin Caracala.

Cotidianul azilului de bătrâni în care locuiesc patru rezidenți este influențat de intervențiile asistentei medicale și ale motanului, acesta din urmă complice în toate situațiile care animă atmosfera încremenită în timp. Un șir de situații pline de umor, amintiri depănate cu sau fără perdea, melancolie, mister. Atmosfera, aparent liniștită este tulburată de apariția unui personaj cel puțin incert, scrie ziarul Metropolis .

„M-am gândit la clipa când nu mai poți amâna, când sunetul unic și straniu al acelei așteptări acoperă zgomotul și trepidația lumii, când durerea unei plecări pentru totdeauna nu mai e gând, proiecție într-un viitor ambiguu, ci fapt: acum. Așa s-au născut oamenii fără timp din această piesă. Suntem cu toții libelule, iar viața e ultimul nostru dans.” spune Cornel Mihai Ungureanu, autorul piesei, pe siteu, Teatrului Național „Marin Sorescu” din Craiova (www.tnc.ro)

Regizorul spectacolului, Florin Caracala, spune că încearcă să aducă în prim plan nevoia de a trăi. Spectacolul evidențiază „raportul nostru la viață și la modul în care alegem să ființăm”. Facem pași «grăbjiți» către o ieșire din pandemie, pandemie care a provocat o închidere în noi înșine”. Multora dintre noi nu le-a plăcut ce am redescoperit în interioritate noastră și vrem să ieșim cât mai repede de acolo. Spectacolul vine, așadar, ca o «cârjă» care să sprijine oamenii în drumul reinițiatic care să ne reactiveze simțurile blânde și calde asupra modului în care o să ne reorganizăm viața post-pandemică”.

Pentru el, procesul de lucru a fost cel mai mare privilegiu de care s-a putut bucura, alăpturi de o echipă artistică și tehnică „extraordinară”.

Regia artistică: Florin Caracala
Text: Cornel Mihai Ungureanu
Scenografie: Lia Dogaru
Maestru de lumini: Dodu Ispas
Regizor tehnic: Sorin Gruia / Cristian Petec
Foto credit: Cristian Floriganță
Din distribuție face parte și actorul-student Mihai Viță (Universitatea din Craiova, Departamentul de Arte, anul al III-lea Specializarea Actorie).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *