Viaţa studenţească în perioada pandemiei

Cum se desfăşoară cursurile online în această perioadă şi care sunt părerile studenţilor

        Cei mai mulţi dintre studenţi nu mai au aceeaşi activitate ca înainte, motiv pentru care starea lor de bine poate fi afectată. Am stat de vorbă cu câţiva dintre aceştia despre eficiența cursurilor online.

  Irina Mihaela Smărăndache (Facultatea de Drept din Craiova, anul II) este de părere că majoritatea profesorilor sunt foarte implicaţi, deşi s-au descurcat mai greu la ȋnceput ȋn ceea ce priveşte tehnologia. Sesiunea se desfăşoară pe platformele: Moodle şi Zoom. Dacă ar fi să aleagă între cele două platforme, cu siguranţă ar alege Moodle deoarece ȋi este mai uşor să se exprime pe aceasta. La cursuri nu participă mulţi studenţi, prezenţele având loc şi ȋn funcţie de materie. Sunt cursuri la care intri de drag, cum ar fi “dreptul familiei”, dar şi cursuri la care interacţiunea dintre profesor şi student lipseşte, spune Irina. Chiar dacă cursurile online sunt mai “lejere”, acesteia ȋi este dor de profesori, de sălile de curs, de colegi, dar şi de cantină pentru că acolo obişnuia să meargă ȋn pauză.

Cătălina Andreea Socol (Universitatea de Medicină şi Farmacie din Craiova, anul IV) a fost surpinsă de trecerea cursurilor ȋn mediul online ȋn anul III de facultate. Brusc din sala de curs unde se afla ȋn faţa unui profesor alături de colegi, a trecut acasă ȋn faţa calculatorului. Atât pentru aceasta, cât şi pentru restul colegilor a fost o acomodare destul de grea. Ȋn al doilea semestru din anul III de facultate, cursurile s-au desfăşurat exclusiv online pe platforma Webex. Tot ȋn mediul online a avut loc şi sesiunea de examene. Ȋn anul IV, cursurile au fost făcute tot ȋn sistem online, ȋnsă pentru laboratoare s-au prezentat fizic la facultate. Anul acesta  susţine sesiunea de examene fizic, aşa cum era ȋnainte de pandemie. Din partea profesorilor a venit toată atenţia necesară, dar şi studenţii au fost foarte implicaţi, povesteşte Cătălina. Ȋncercau pe cât  posibil să fie prezenţi aproape toţi studenţii la cursuri. Faptul că au reuşit să fie prezenţi fizic pentru laboratoarele practice şi stagii este un lucru foarte important pentru ei, ca şi studenţi ȋn cadrul acestei universităţi.

Adrian Tudor ( Facultatea de Litere din Craiova, Actorie, anul I) preferă cursurile ȋn format fizic deoarece interacţionează mult mai bine cu profesorii. Este de părere că actoria online nu poate exista, cursurile ȋn afara ecranelor fiind absolut necesară la această specializare. Ȋncepând din semestrul al doilea, majortatea cursurilor se desfăşoară fizic, iar câteva dintre ele online. Ȋntâlnirile au loc pe platformele: Zoom şi Google Meet. La actorie sunt ȋn total 6 studenţi, prezenţi fiind de fiecare dată la toate cursurile, susţine Tudor.

Albert Militaru (Facultatea de Ştiinţe din Craiova, Geografie, anul I) consideră că profesorii au venit ȋn sprijinul studenţilor ȋn această perioada de pandemie. Cursurile s-au desfăşurat normal, interacţiunea dintre profesor si student nu a lipsit. La acestea sunt prezenţi de obicei aproximativ 10-15 studenţi. Platformele folosite sunt: Zoom sau Google Classroom. La Ip-uri au lucrat pe calculator ȋn diverse programe. Examenele din această sesiune vor fi de tip grilă. Deşi cursurile online au fost eficiente pentru Albert, de abia asteaptă să revină la facultate ȋn format fizic.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *