Fumatul în Universitatea din Craiova rămâne o problema nerezolvată. Toată lumea ridică din umeri fără să ia vreo măsură.
Holurile Universității sunt pline cu studenţi și profesori care trag din ţigară cu poftă, iar femeile de serviciu încearcă să facă faţă numărului mare de fumători. Fie că urci la sălile de la etaj, fie că mergi la sălile de la subsol, în fiecare colţ şi pe fiecare pervaz există cel puțin un chiştoc. „Fumează mult. Aruncă chiştoacele pe jos şi nu se menţine curăţenia. Suntem 12-13 femei pe toată clădirea şi nu putem să facem faţă. Sunt şi afişe puse prin toată Universitatea, care interzic fumatul, dar ei nu ţin cont de asta. Noi le zicem să fumeze afară, uneori ne mai şi certăm cu ei, dar nu înţeleg. Au afară scrumiere pe scări, dar le este greu să iasă din Universitate. Doar foarte puţini aleg să fumeze afară” ne-a spus Zorina Porojan, una dintre femeile de serviciu ale Universităţii.
Studenţii fumători se plâng de lipsa unui spaţiu special amenajat pentru fumat în interior. Nu le convine să fumeze afară. „Mi-aş dori un loc special pentru fumători în incinta Universităţii. Nu am unde să fumez. Mi se pare incomod să fumez pe hol pentru că mai trec profesori şi îmi este jenă. La baie se creează mult fum, dar asta este, nu există spaţiu. Este greu să mergi afară de fiecare dată”, a spus Ana Maria Vorgoș (Marketing, II).
Nemulţumiri printre studenţii nefumători
Foarte critici sunt, însă, studenţii nefumători, nemulţumiţi că nu se aplică sancţiuni potrivit legii. „Eu m-am săturat să dau peste scrum de ţigară în chiuvetă. E groaznic. Ghinionul meu este că sunt şi alergică la fum. Şi bineînţeles, mai există situaţii când ajungi să calci pe chiştoacele aruncate pe jos”, a spus Diana V. (Geografie, III).
Tot studenţi, dar alte condiţii
Spre deosebire de sediul central al Universităţii din Craiova, la Facultatea de Drept şi Ştiinţe sociale lucrurile stau altfel. În sediul modern există detector de fum şi interdicţii clare în ceea ce priveşte fumatul în interiorul clădirii. Niciun student nu îndrăzneşte să aprindă ţigară în facultate. „La Facultatea de Drept se respectă reglementarea privind fumatul. Există detector de fum. Eu cred că trebuie aplicată legea antitabac de OPC şi de Direcţia de Sănătate Publică. Ei sunt în măsură să aplice sancţiuni. Pompierul are dreptul să aplice amenzi dacă fumezi în biblioteci sau în locuri cu pericol de incendiu,” a spus Codruţ Coșmeleață, Şef al Serviciului de Situaţii de Urgenţă la Universitatea din Craiova.
Conform datelor Studiului Global asupra Tutunului la Adulţi, în România există în jur de 4,84 milioane de fumători. În lume, la fiecare 6 secunde moare o persoană din cauza fumatului. În România 15% din decese au loc din cauza fumatului.
În 2013 Legea 349/2002 care interzice fumatul în spaţiile publice a fost completată cu directivele europene. Noua lege împotriva fumatului a fost întocmită la cererea Uniunii Europene. De la 1 ianuarie 2013 fumatul a fost interzis în taxiuri, maşini de serviciu, parcurile sau universităţi.
Amelia TUȚĂ