Sala germană de lectură a Universităţii din Craiova şi-a deschis prima oară uşa acum aproape două decenii. Ca să aflu cine are acces la publicaţii astăzi şi cum evoluează interesul cititorilor pentru limba şi literatura germană, am stat de vorbă cu gestionarul sălii, Adrian Cerăceanu. L-am găsit lucrând la biroul din faţa intrării, înconjurat de rafturi cu dicţionare, atlase şi enciclopedii nemţeşti.
N.G.: Cine are acces în sala de lectură şi cum poate ajunge aici?
A.C.: Înscrierea este gratuită. Se poate înscrie oricine, pe baza cărţii de identitate: profesori, elevi, studenţi, pensionari. Persoanele care nu au împlinit 18 ani au nevoie de buletinul unuia dintre părinţi.
Nicuşor Gavrilă: Ce publicaţii pune biblioteca germană la dispoziţia cititorilor?
Adrian Cerăceanu: Toată gama. Cele mai căutate sunt cele de limba şi literatura germană, în special de gramatică, atât teorie cât şi exerciţii. Unele manuale care se împrumută au şi mijloace auxiliare, de exemplu CD-uri. Cărţile pentru copii sunt, de asemenea, foarte căutate.
N.G.: Ce manifestări au loc în sala germană de lectură?
A.C.: Recent am organizat o expoziţie de carte, de ziua unităţii germane. Foarte importante sunt şi acţiunile de popularizare ale sălii. De exemplu, la sfârşitul lunii trecute am fost la Liceul Henri Coandă. În februarie va avea loc o expoziţie cu publicaţii trimise de la Bucureşti.
N.G.: Cum arată biblioteca on-line?
A.C.: Pe noul site al bibliotecii, cei interesaţi dispun de cărţi digitale, prin serviciul Onleihe. Sala va avea în curând şi o pagină oficială de facebook, pentru a facilita interacţiunea cu cititorii.
Cei interesaţi de scrierile lui Goethe, Kant sau pur şi simplu de materiale de referinţă (ghiduri, dicţionare) pot vizita sala de lectură în toate zilele lucrătoare. Luni şi miercuri între 11:00 şi 19:00, iar marţi, joi şi vineri în intervalul 8:00-15:00.
Nicușor Gavrilă