Tinerii din Filiași nu sunt deloc avantajați în privința instituțiilor de cultură. Sălile de lectură sunt inferioare numeric în comparație cu localurile de distracție.
Biblioteca Municipală Anton Pann găzduiește toate evenimentele culturale ale orașului: manifestări pentru copii, serbări, lansări de carte, mici expoziții. Aceasta a fost înființată în anul 1935 și de atunci nu mai dă semne de restaurare. O recunoști imediat, după statuia rămasă intactă. La intrare, pășești pe un parchet învechit, care la fiecare pas scoate sunete lugubre, forțându-te să mergi încet, să nu deranjezi. Ușile masive ale încăperii se deschid greoi și au aceleași modele dreptunghiulare, regăsite în casa bunicii.
Ferestrele nu au fost înlocuite decât la parter, unde sunt cărți, sala de studiu și biroul directoarei, de altfel biblioteca propriu-zisă. Rafturile sunt aceleași de la începuturi, proptindu-se unele pe altele și îngrămădindu-se în sala de împrumut. La etaj, condițiile dezastroase nu mai permit niciun fel de activitate.
În pofida acestei imagini decolorate de vreme, biblioteca a reușit să cumpere câteva calculatoare, prevăzute cu internet, cel mai adesea folosit de copii. Sala de studiu, singura modernizată, nu este mai mare decât o sufragerie de apartament.
Cinematograf transformat în club de noapte
Pe lângă această instituție care rezistă în condiții grele, nu mai există decât Casa de Cultură, la care se mai desfășoară evenimente organizate de elevii de la liceul si scoala generală din Filiași. Cinematograful a fost înlocuit cu un club de noapte, acum șase ani. Chiar dacă nu rula constant, cinematograful funcționa de câteva ori pe an cu filme pentru elevii școlii. Acum nici măcar de atât nu au parte, iar localitatea e renumită mai mult pentru cluburile și barurile care au împânzit centrul.
de Denisa Toma