Sâmbătă, 19 noiembrie, a avut loc deschiderea celei de-a XII-a ediţie a Conferinţei Naţionale Anuale a A.S.E.R (Asociaţiei de Ştiinţe Etnologice din România), pentru prima dată la Universitatea din Craiova. Tema conferinţei carea fost „Generaţii, proiecte, bilanţuri în cercetarea etnologică din România”. Deschiderea a avut loc la ora 09.30, în Sala Albastră a Universităţii din Craiova. Cuvântul de început a fost luat de Decanul Facultăţii de Litere, Anamaria Preda, care le-a urat bun-venit oaspeţilor. Această conferinţă şi-a propus să facă un fel de bilanţ al activităților pe o perioadă de un sfert de veac, dar şi de stabilire a perspectivelor pentru următoarea perioadă.
Prorectorul Universităţii din Craiova, Nicu Panea ne-a explicat mecanismul de accedere în astefl de organzaţii. „Studenţii care participa sunt foarte puţini. Este o societate cu membri afiliaţi, deci trebuie întâi să te înscrii, apoi să fii primit. Este un comitet de evaluare a dosarului, este un proces destul de complicat, iar această evaluare a dosarului, evident, că pune în prim plan capacitatea ta de cercetare ştiinţifică, numele tău în ştiinţa această. Deci studenţii foarte rar participă şi atunci sunt aduşi acolo de profesorii lor sau de conducătorii lor de doctorat.” Prorectorul Universităţii a mai adăugat că: „La Craiova se realizează poate cea mai numeroasă participare la o conferinţă ASER, dintre cele pe care le ştiu. Astăzi sunt conferinţe, iar mâine seniorii ştiinţei noastre vor fi aniversaţi.”
La conferinţă au participat peste 90 de invitaţi de la cele mai importante universităţi, muzee, institute ale Academiei şi alte organizaţii de profil din România (Bucureşti, Sibiu, Craiova, Timişoara, Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Arad, Ploieşti, Baia Mare, Bistriţa, Reghin, Braşov, Zalău, Târgu Mureş) şi din străinătate (Palermo, Seghedin, Chişinău). „În urmă cu 1 an am decis împreună la Timişoara că întâlnirile asociaţiei să fie intinerate. Atât cât se poate. Adică să organizăm întâlnirile în diferite locuri unde se face cercetare etnografică în România şi am ales atunci Craiova. Nu am bănuit atunci că vor fi atât de mulţi participanţi.” a spus prof.univ.dr. Otilia Hedeşan, invitat din Timișoara.
Duminică, 20 noiembrie 2016, evenimentul a continuat, iar începând cu ora 09.30, la Sala Albastră, a avut loc un moment aniversar, dedicat membrilor A.S.E.R. Au fost omagiaţi Acad. dr. Sabina Ispas, Prof.univ.dr. Nicolae Constantinescu, Prof.univ.dr. Ion Cuceu, Prof.univ.dr. Virgiliu Florea, Dr. Ligia Florea şi Dr. Simona Munteanu. În încheiere, de la ora 11.30, au fost lansate publicaţiile A.S.E.R.
Amelia TUȚĂ