Toţi oamenii preşedintelui

de Oana Dumitrescu

„Adevărul poate fi mult mai şocant decât ficţiunea. Este ceea ce reuşeşte să demonstreze volumul „Toţi oamenii preşedintelui” al jurnaliştilor Carl Bernstein şi Bob Woodward. Povestind afacerea Watergate, unul dintre cele mai şocante evenimente din istoria SUA, cartea este şi un manual al jurnalismului de investigaţie.

Doi jurnalişti de la Washington Post sunt delegaţi să scrie o ştire despre spargerea sediului democraţilor din complexul Watergate. Ceea ce iniţial pare lipsit de importanţă este doar baza aisbergului. Intuiţia că poate fi vorba de ceva mai mult îi pune în faţa unei investigaţii care ia pe zi ce trece mai multă amploare. În cursul a doi ani dedicaţi cercetării ies la suprafaţă detalii uimitoare din spatele vieţii politice. Gravitatea actelor realizate prin putere nu face decât să îi ambiţioneze şi mai mult. Date, piste, surse numeroase şi obstacole, toate duc la un deznodământ ce a marcat istoria: demisia preşedintelui american Richard Nixon şi constituirea unei noi ere a jurnalismului , a relaţiei dintre mass-media şi politică.

Ceea ce se descoperă prin lectura cărţii este un exemplu al competenţei profesionale şi al hotărârii. Piedicile şi greşelile umane sunt dedublate de efort şi perseverenţă pentru ca în final cartea să fie mai mult decât un manual de jurnalism şi o poveste impresionantă. Este un exemplu al reuşitei prin muncă şi voinţă , utilă tuturor celor aflaţi la început de drum.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *