„E bine să poți să schimbi atmosfera într-o cameră”

Astăzi, 23 iulie, s-a dat startul pentru înscrieri la Facultatea de Litere. La secțiunea de Teatru și Muzică  cinci candidați și-au depus dosarul pâna la ora 14.00.
Pavel Șopov, membru al comisiei de înscriere, remarcă faptul că numărul de candidați este, în general, având în vedere anii precenți, apropiat de numărul de locuri disponibile, „deci nu foarte mulți”. Motivul este acela că aceasta este „o specializare oarecum restrictivă, în sensul că foarte puțini de la alte profiluri sau specializări pot să participe la muzică sau la teatru”, ele fiind domenii care necesită o pregătire prealabilă. Majoritatea candidaților care aleg aceast departament au terminat licee de artă, de muzică, de specialitate”. Tot Pavel Șopov atrage atenția asupra dificultății unei selecții pe bază de dosar: „e greu să dovedească prin dosar ce aptitudini, dar mai ales ce deprinderi formate de-a lungul timpului au la momentul începerii facultății”.
Una dintre candidatele pentru secțiunea de Teatrueste Oana Mărculescu, fostă elevă a Colegiului Național „Elena Cuza”. A luat bacalaureatul anul trecut cu media puțin peste opt. Întrebată „de ce teatru?”, crede că nu i-ar ajunge nici o jumătate de oră ca să se justifice îndeajuns. Constrânsă de timp, încearcă să-și concentreze răspunsul în câteva propoziții scurte, expresive, marcate de pauze egale: „E bine să poți să schimbi atmosfera într-o cameră. Plină de oameni. Poți face asta”. Cei doi ochi mari și foarte albaștri ne privesc mirați atunci când o întrebăm dacă nu are trac de public. Răspunsul se naște mai firesc decât un răsărit, lămuritor: „Nu”. Doar mișându-și capul de la stânga la dreapta cu ochii măriți îmi dă de înțeles că nu și-a mai depus dosarul la o altă faculate și nici nu are de gând să o facă. Teatrul este ceea ce vrea.
                                                                                                                                     Lavinia ARANGHEL

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *