„Nu știu de ce mă întrebi pe mine, poți să o întrebi pe mama”

Raluca Eli Predoaica, Mădălina Popa și Marin Dumitrescu 
A patra zi de înscrieri la Departamentul de Matematică-Informatică, din cadrul Facultății de Științe Exacte, s-a soldat cu un număr de 87 studenți înscriși la Informatică și 33 la Matematică.
Însoțiți de mame sau nu, convinși de alegerea pe care o fac sau nu, tinerii care au venit cu dosarele firave în fața comisiei au un numitor comun: le plac cifrele. Și asta au recunoscut-o firesc, ca o a doua natură a lor. „Îmi place foarte mult informatica și m-am bazat pe ea”, ne-a spus Marin Dumitrescu, absolvent al Colegiului Național „Nicolae Titulescu”. Școala de Agenți de Poliție „Vasile Lascăr” este cea la care vrea să fie admis și recunoaște că nu ar rămâne la taxă.
Venită de la un profil de mate-info al Colegiului Național „Nicolae Titulescu”, Raluca Eli Predoaica – locvace, deschisă și cu un zâmbet larg bine potrivit pe față  –  mărturisește că, deși a luat o notă mică la matematică la examenul de bacalaureat, vrea să continue pe aceași linie  – „să nu pierd șirul”. Dosarul și-l va depune și la ISE – Management și Marketing – și speră să fie admisă la ambele pentru a lua o mai bună decizie finală. „Încă nu m-am decis dacă aș vrea să merg cu amândouă în paralel deși cred că ar fi foarte greu. Dacă ar fi să intru la Informatică la taxă, fie aș renunța, fie aș sta un semestru să vad cum este și aș încerca să intru pe al doilea la buget”, completează ea.
Fostă elevă a aceluiași colegiu, Mădălina Popa își va depune și ea dosarul la ISE – Marketing și Management, pe lângă Informatică. Dacă ar intra la taxă, ar rămâne „decât la una, cel puțin, pentru început”. Spune că îi place Informatică, dar că totuși a ales această specializare convinsă fiind de colegi. Deși este tentată de Jurnalism, îi este teamă că media nu îi va permite. Sau colegii vor fi dezamăgiți de alegerea ei.
Le-a primit „de la mama„. Și mama, de pe net
Însoțit de mama sa, Vlad Mârza recunoaște că a ales acest departament doar ca o a doua opțiune – „în caz că nu prind la ce vreau eu”, dar ce vrea este Inginerie Electrică  –  „sper să rămân acolo”. Informațiile cu privire la procesul de admitere le-a primit „de la mama”, mărturisește el franc. Și mama, de pe net. Tot mama este cea care deține răspunsul și la întrebarea cu privire la taxa de admitere: „Nu știu de ce mă întrebi pe mine, poți să o întrebi pe mama”.  „Acceptabilă” este răspunsul pe care îl primim în urma privirii noastre curioase.
Cu o voce caldă și o față candidă, Simona Popa a venit tocmai de la Drăgășani pentru a-și depune dosarul la departamentul de Matematică-Informatică – „Mi s-a părut o alegere bună. Mi-a plăcut matematica și în liceu”. Deși o altă opține a sa este și Medicina din București, „în principiu aș vrea aici”, susține aceasta.  Însoțită de-un tată zâmbitor, Simona spune că nu ar rămâne la taxă dacă ar fi admisă. „Nu, la taxă nu”, întărește și părintele răspunsul fetei.
Dragoș Mariș a venit la aceast departament pentru a opta pentru Informatică, „de matematică încerc să scap”. Absovent al  Liceului Teoretic „Tudor Arghezi” el speră mai degrabă să fie admis la Medicină, decât aici.
În ceea ce privește taxa de înscriere, majoritatea celor intervievați au apreciat-o, la unison, ca fiind „acceptabilă”. Un singur student a considerat că este „cam mare. Nu toți își pot permite să o plătească”. Informațiile cu privire la procesul de admitere le-au luat de pe internet, de la colegi sau prieteni, de la secretariatul facultății sau… de la mame.
                                                                                                                                          Lavinia Aranghel

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *