Interviu: MDC Photography


Are aproape 1,80 m, ochi căprui şi poartă mai mereu un aparat de fotografiat la gât. Marica Dragoş Cătălin ( MDC), căci despre el e vorba, este student în anul II, la Facultatea de Economie şi Administrarea Afecerilor, din Craiova, specializarea Marketing, şi îi place fotografia. Îţi doreşte să devină fotograf profesionist şi să aibă fotografii care să îmbrace coperţile cărţilor sau revistelor.


Oana Voinic: De cât timp ai această pasiune pentru  fotografie?
Marica Dragoş Cătălin: Pasiunea pentru fotografie o am de când eram în liceu, dar atunci nu aveam un aparat profesionist. Mai mereu mi-a plăcut să le fac oamenilor poze, dar nu sunt înnebunit să apar în ele. Ba chiar ,uneori, mă feresc de aparatul foto. Pot spune ,însă, că de aproape un an m-am apucat efectiv de fotografie şi tot de un an activez în această branşă.

O.V.: De unde această pasiune pentru fotografie?
M.D.C. Sincer să fiu, nici nu ştiu. Se întâmplă să-mi placă şi să şi fiu plătit pentru asta.

O.V.: La ce concursuri de fotografie ai participat până acum?
M.D.C. Cred că cel mai important concurs la care am participat până acum e „Craiova in imagini” la care am luat menţiune şi pot spune că a fost un rezultat destul de neaşteptat având în vedere faptul că nu deţineam nici măcar un aparat foto, iar fotografia câştigătoare am realizat-o cu o săpunieră împrumutată.

Aş vrea o şedinţă foto pe ţărmul Mării Mediterane

O.V.: Am observat că fotografiile tale sunt realizate mai mult afară, în natură. Ce fel de locuri preferi pentru realizarea fotografiilor?
M.D.C: Nu prefer anumite locuri. Pur şi simplu, dacă un loc îmi place, îl aleg pentru şedinţa foto. În Craiova, într-adevăr, e o adevărată provocare să găseşti locuri speciale. Se întâmplă ca lumina să nu fie sufiecient de bună sau iarba suficient de verde, dar  pentru asta există photoshop. În viitor aş vrea să fac o şedinţă foto pe ţărmul Mării Mediterane.
O.V. : În ce constă mai exact o şedinţă foto?
M.D.C. Pentru început trebuie stabilit locul şi trebuie să fie unul care să corespundă viziunii fotografice. Apoi aleg fotomodelul. Dacă este un proiect mai amplu, apelez la Bosnea Valentin pentru a o coafa. Dupa ce pregătesc aparatura necesară, demarez proiectul. Dacă este proiect organizat de mine ţinuta trebuie să corespundă gusturilor mele, iar dacă este o şedinţă comandată, clientul îşi alege singur ţinuta.
O.V.: Cât costă o şedinţă foto?
M.D.C. Preţurile diferă şi sunt mai multe criterii de stabilire a lor. Doritorii trebuie să mă contacteze pe pagina mea de facebook (Marica Photography) şi acolo stabilim detaliile.

O.V.: Cât de mult timp investeşti în prelucrarea fotografiilor şi pregătirea unui album?
M.D.C. Cred că am stat cel mai mult doua ore la o fotografie. Nu îţi imagina că eram indecis la ce voiam să iasă,doar că am avut ceva probleme cu calculatorul. Pentru albume stau însă destul de mult. Fiind perfecţionist, nu pot sa fiu superficial cu munca mea.

Studioul foto o să devină a doua mea casă

O.V.:  Plănuieşti să-ţi deschizi un studio foto în viitor?
M.D.C. Categoric da! Şi presimt că o să devină a doua mea casă.

O.V.: În ce constă promovarea ta ca fotograf?
M.D.C. Pentru promovare am făcut câteva stickere cu logoul meu: MDC Photography.  Cred totuşi că proiectele realizate sunt cea mai bună promovare. Pe pagina mea de facebook se găsesc albume cu fotografiile realizate până acum şi ele servesc drept mostre ale muncii mele. Actualmente, mă ocup de un proiect mai amplu şi am nevoie de un număr mare de persoane cu particularităţi fizice diferite. L-am numit „Echoism” şi o sa fie publicat pe pagina de facebook pe data de 01.01.2014. Ideea proiectului nu este nouă, ci doar adaptată, Julian Wolkenstein fiind iniţiatorul acestui concept.
O.V.: Care sunt, din punctul tău de vedere, calităţile necesare unui fotograf?
M.D.C.: Nu pot să stabilesc calităţile necesare unui fotograf. Sunt multe. Aş putea spune că trebuie să fie foarte motivat şi să-i placă ceea ce face. Chiar dacă aparent nu e foarte talentat, cu multă muncă poate compensa.
O.V.: Ce alte hobbyuri mai ai?
M.D.C.: Îmi place la nebunie să gătesc, poate din cauză că sunt gurmand. Şi dacă nu o să ajung fotograf profesionist cu siguranţa o să ajung bucătar chef.

Oana VOINIC

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *