A munci sau a cerși

Străzile din Craiova și mijloacele de transport în comun sunt din ce în ce mai înțesate de oameni care te fac să îți acoperi mai bine buzunarul. Cerșetorii fac și ei parte din peisajul cotidian al Craiovei.Majoritatea folosesc aceeași rețetă: haine ponosite, replica ,,să vă ajute Dumnezeu”, mama cu copilul în brațe printre mașini la semafor și, eventual,un fals handicap care ar trebui să impresioneze.
Cerşetorie pe note muzicale
De cele mai multe ori aceștia sunt ocolițidar cum mâna întinsă care nu spune o poveste, nu primește răsplată, cerșetorii sunt mai nou artiști, precum cerșetorul din centru care interpretează diverse melodii, operă sau M-a făcut mama oltean. Acesta este un cerșetor atipic. Este bine îmbrăcat cu haine curate, băscuță și ochelari fumurii. El are o altă modalitate de a strânge bani. În stânga măsuței la care stă are un portativ ceea ce denotă că știe bine notele muzicale, diverse arii și operete pe care le interpretează cu ajutorul flautului. Prima impresie pe care o am când îl văd e că el cântă din pasiune și nu neapărat pentru bani, însă cutia de pe măsuță și cele câteva bacnote verzi îmi arată că acceptă ajutorul primit, doar că îl accepă altfel. El este răsplătit de trecători pentru modul în care interpretează și nu pentru tânguieli ridicole și alte tertipuri la care apelează ceilalți cerșetori.
 Mai sunt și cerșetorii de etnie rromă de la Piața Mare. Murdari cu părul vâlvoi și gesturi agasante aceștia trag de tine și, dacă nu primesc bani, unii pleacă umili, dar cei mai mulți te înjură. Alţii sunt situați strategic lângă o covrigărie sau patiserie din centrul orașului și nu ezită să întindă mâna de fiecare dată când apare câte un client grăbit. Cei mai inventivi își iau copiii în brațe sau își ascund o mână sub bluză și încep să se milogească astfel încât este aproape imposibil să nu reușească să strângă câțiva bănuți de la trecători în cursul unei zile.
Olteni milostivi sau olteni naivi
Există și oameni care se lasă păcăliți de șantajul sentimental pe care îl oferă cerșetorii. Impresionați de ochii triști ai unui copil care nu merită o soartă cruntă, de mâinile crăpate ale unei bunicuțe sau de o poveste de viață nefericită oamenii oferă mărunțișul pe care îl au fiind convinși că au făcut o faptă bună. Alții cred că „bine faci, bine găsești” sau că „dar din dar se face rai” și își deschid portofelele în fața cerșetorilor. ,,I-am dat un leu că prea se văita spune Maria Băluță, o pensionară cochetă care oferă un leu unui băiat de șapte-opt ani după ce a ieșit de la schimbul valutar din centrul Craiovei.
Codul Penal prevede pentru cerșetorie o pedeapsă cu închisoarea de la o lună la trei ani. Potrivit legii pentru apelarea în mod repetat la mila publicului de către o persoană aptă de muncă amenda este de la 40 de lei la 2000 de lei, dar cerșetorii nu plătesc amenzile pentru că nu sunt de găsit la nici un domiciliu.
​ 
                                                                                                                         Nicoleta VĂRZARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *