Tânărul student trebuie să aibă calități muzicale




Pasionat de artă încă de mic, Geo Fabian este violonist la Filarmonica Oltenia. Este un tânăr care știe ce vrea și este convins că va ajunge mai departe. Visător și optimist, el reușește în fiecare zi să își facă timp pentru formația sa, dar și pentru Filarmonică.
În afară de muzică îi place să se plimbe, să danseze și să joce cărți și sah cu prietenii săi.
Andreea Dascălu: Ce te-a determinat să fii violonist la Filarmonica Oltenia?
Geo Fabian: Îmi face mare plăcere să cânt împreună cu alți instrumentiști, mai ales cu cei din Orchestra Filarmonicii, să fac parte dintr-un ansamblu mare, să cânt cu atâția oameni profesioniști și iubitori de muzică. Încă din liceu m-am angajat în această orchestră de prestigiu, sensibilă la public. Îmi doream să cânt pe scenă.
A.D: Ce calități ar trebui să aibă un  tânăr ca să ajungă la Filarmonică?
G.F: Tânărul student trebuie să aibă calități muzicale, auditive cât și tehnice. Este necesar Conservatorul, dar și o pregătire încă din tinerețe este binevenită. Consider că nu este o vârstă la care poți începe, tot ce îți trebuie este hotărâre, talent, curaj și bineînțeles multă muncă.

Muzica este pentru toate vârstele.

A.D : De ce crezi că studenții ar trebui să vină la concertele voastre?
G.F: Muzica este pentru toate vârstele. Studenții consideră ca ar fi vizați să promoveze societatea și asta include și cultura. Un student aprofundează, se specializează într-un domeniu. Muzica îl poate stimula în gândire cât și spiritual. Toți oamenii au sentimente și trăiri, mai ales studenții, iar viața de studenție se aseamănă cu această muzică frumoasă.  
A.D: Ce impact crezi că are muzica clasică asupra tinerilor?
G.F: Muzica clasică asupra tinerilor are un impact diferit de la personă la persoană. Când intri în acea stare pe care muzica o oferă, poate să aibă o poveste destul de interesantă.
A.D: Cum a fost prima ta zi la Filarmonică?
G.F: Prima mea zi la Filarmonică în orchestră a fost destul de dificilă. Am încercat cât am putut să fac parte dintr-un întreg. Am avut un sentiment destul de deosebit în momentul în care am început să cânt, mă simțeam bine când vedeam că pot să contribui la buna desfășurare a interpretării actului artistic.
A.D: Care este contribuția voastră pentru candidarea Craiovei la Capitală Culturală?
G.F: Stagiunea estivală, concertele de muzică de cameră, recitaluri, dar și activități în afara Filarmonicii, spectacole la Sala Polivalentă. Facem toate aceste lucruri pentru promovarea Craiovei în această bătălie pentru Capitală Culturală. Filarmonica are un mare aport în acest sens, fiind poate cea mai reprezentativă instituție culturală din județ.

De la  10 ore până la 400 de ore

A.D : Cât durează pregătirea unui concert?
G.F: Fiecare concert este diferit, fiecare repetiție este diferită. Nu pot spune cu certitudine un timp exact, depinde de dificultatea tehnică, dar și de cea interpretativă a pieselor, simfoniilor și a  concertelor. Aproximativ de la  10 ore  până la 400 de ore (două săptămâni).
A.D: Ce alte activități ai avut cu Filarmonica, dar și în afara acesteia?
G.F : În afară de concertele de vineri seară, cele din stagiune,  am avut prilejul de a avea câteva recital și micro-recitale vioară-chitară, unul recent vioară-pian și un concert cu orchestra ca solist. În afara Filarmonicii fac parte din trupa de rock Red Fiction, având concerte în oras, dar și în afara Craiovei. Mai colaborez cu diferiți muzicieni mai mult sau mai puțin cunoscuți.
Andreea DASCĂLU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *