Studenții, dar și elevii interesați de arta vorbitului în public au participat la Clubul Oratorilor, organizat sâmbătă, 10 mai, la Casa de Cultură Traian Demetrescu.
Organizat în parteneriat cu Asociația Tineretul ONU din România, filiala Craiova, proiectul a avut ca scop dobândirea a unor noțiuni teoretice și practice legate de vorbitul în public. „Este pentru prima oară când noi facem un proiect, «Clubul Oratorilor» şi încercăm să aducem aici tinerii pentru a încerca să reducem sau să eliminăm frica aceasta de a vorbi în public pentru că toţi ştim că a vorbi în public este o artă”, a spus la deschiderea proiectului Irina Cojocaru, director de proiecte Tineretul ONU, filiala Craiova.
Despre importanţa unei capacităţi respiratorii şi pulmonare dezvoltate participanții au aflat de la Constantin Cicort, actor la Teatrul Naţional Marin Sorescu.
Actorul a oferit şi un exerciţiu practic pentru cei interesaţi şi a subliniat cât de important este o respiraţie şi inspiraţie corectă. „Să inspiri întotdeauna, absolut întotdeauna, numai şi numai pe nas. Închipuiţi-vă că v-aş cere să mâncaţi cu nasul!”, a glumit Constantin Cicort.
Despre managementul emoţiilor, coerenţa gândurilor şi ideilor, dar şi controlul emoţiilor şi a gesticii, tinerii au aflat de la trainerul Raul Mureşan. La finalul prezentării sale, acesta i-a invitat pe cei părtaşi la un schimb de roluri. „Ideea a fost să intrăm în pielea altui personaj, să încercăm să trăim lucrurile pe care le trăieşte acea persoană, să empatizăm”, a explicat acesta la finalul exerciţiului.
„Toţi terminăm prin a ajunge într-o societate în care trebuie să ne descurcăm prin comunicare”
Beatris Segărceanu, studentă în anul III la Universitatea de Medicină şi Farmacie Craiova, prezentă la eveniment s-a declarat mulţumită. „Este una dintre activităţile care ar trebui făcute cel puţin o dată pe lună în cadrul oricărei instituţii de învăţământ, de la şcoala primară la facultate, pentru că până la urmă toţi terminăm prin a ajunge într-o societate în care trebuie să ne descurcăm prin comunicare”, a motivat aceasta. „Îmi aduc aminte un moment în care mi-au trebuit două minute să îmi revin dintr-un blanc total pentru că erau atât de multe persoane în sală, încât am fost copleşită de emoţii şi a fost chiar stânjenitor”, a adăugat Beatris.
Cei interesaţi se mai pot înscrie la sesiunea viitoare, pe 17 mai. Sediul proiectului rămâne Casa de Cultură Traian Demetrescu. Ora exactă urmează să fie anunţată pe pagina de Facebook a ,,Tineretul ONU” Craiova.
Asociația ,,Tineretul ONU” din România este o organizație neguvernamentală, ale cărei scopuri sunt promovarea, încurajarea valorilor și activităților ONU în rândul tinerilor români. Filiala Craiova a fost înființată recent, aceasta începându-și activitatea în luna mai a anului trecut.
Alexandru GOȘEA