Cum poți să pleci gratis în tabără


Au început înscrierile pentru tabere, iar studenții beneficiază de o serie de locuri gratuite. Selecția se face în funcție de rezultatele obținute la sfârșitul sesiunii, dar și de activitatea de la diverse manifestări culturale, artistice, științifice sau sportive. Excepție fac cazurile sociale. Înscrierile pentru anul 2015 se fac în perioada 20 aprilie – 1mai.
„Nu știu absolut nimic, nici de înscrieri, nici că ar exista așa ceva”
An de an, Ministerul Tineretului și Sportului, prin casele de cultură ale studenților organizează în perioada vacanței de vară tabere atât la munte, cât și la mare, pentru studenții muncitori. Dar tot mai puțini află de ele. „Din păcate nu știu nimic despre tabere. Clar ar trebui promovate mai mult. Măcar afișe prin universitate, dacă profesorii nu ne zic nimic”, spune Bianca Georgescu (Română-Engleză, I). Studenta este nemulțumită că nu a reușit să afle mult mai devreme informații. „Mi-aș fi dorit să pot participa într-o astfel de tabără”, adaugă Bianca.

Merg mai departe și pun întrebarea, dar același răspuns. „Nu știu absolut nimic, nici de înscrieri, nici că ar exista așa ceva. E nevoie să se facă cunoscut acest subiect. Așa ar avea mai mulți șansa să se înscrie sau să afle dacă își permit o tabără de genul ăsta”, (Lucia Sfta, Engleză- Franceză, I).
Anca Preoteasa (Drept și Științe Sociale, I) spune că studenții nu știu  de tabere și nici ce condiții să îndeplinească. „Poate nu toți au posibilități și cu siguranță și-ar dori, mai ales că nu suportă ei cheltuielile ”, adaugă studenta. „Adevărul este că nu se promovează. Eu nu știu câte locuri sunt, cine merge mai exact, cine are prioritate. În principiu sunt interesată, mai mai ales că iau bursă de merit și cred că aș avea șanse să prind un loc ”, spune Anca.

Numărul locurilor va fi repartizat de fiecare facultate în parte, proporțional cu numărul de studenți înscriși.
De ele trebuie să se bucure studenții cu rezultate foarte bune la învățătură în pondere de minimum 85%, iar cei care au avut activități în cadrul universităților, la diverse manifestări culturale, artistice, științifice și sportive – în pondere de 15%. Ei beneficiază de cazare și mâncare gratuită.
Beneficiarii taberelor sunt studenții de la forma de învățământ de zi, ce sunt finanțați de la bugetul de stat, din ciclurile licență și masterat, integraliști (studenții care au promovat la toate disciplinele de studiu din anul anterior de școlarizare sau pe semestrul I, în cazul celor înscriși în anul I) în vârstă de până la 35 de ani.
            Excepție fac cazurile sociale, unde ierarhizarea se face pe baza criteriilor sociale, fără să se aplice criteriul de student-integralist. Cazurile sociale cuprind studenții orfani de ambii părinți, cei proveniți din casele de copii sau plasament familial, romi, absolvenți ai liceelor din mediul rural sau din orașe cu mai puțin de 10.000 de locuitori și care beneficiază de burse sociale reprezentând 15% din locurile repertizate universității.
În cazul celor care au mai beneficiat de locuri gratuite anii anteriori în cadrul programului „Tabere Studențești” înscrierile nu se mai pot face. Cei admiși vor completa o declarație pe propria răspundere că nu au mai beneficiat de locuri gratuite în cadrul altui program.
Pentru ocuparea unui loc garatuit în tabără, studenții au la dispoziție trei modalități prin care să depună cererea de de solicitate. Cererile se completează și se depun la secretariatele faculăților, în perioada 20 aprilie – 1 mai. În plus se pot trimite și prin intermediul serviciului fax sau prin e-mail la adresa afișată de facultate.
Conducerea taberei este asigurată de Directorul de Tabără, delegat de casele de cultură ale studenților. Studenții vor fi cazați numai dacă au asupra lor B.I/ C.I/ pașaport și carnet de student sau legitinație de transport vizate la zi.
„Toate momentele petrecute împreună au fost minunate”
Studenții norocoși și cu mai multă experiență, care au reușit să afle la timp de programul taberelor gratuite au și plecat. Cristina Berechet (Română- Franceză, III, președinte A.S.F.L), ne-a împărtășit din experiența ei din tabără. A fost în tabără la Costinești, la sfârșitul lunii iulie 2014, pentru cinci zile. Nu a ieșit în afara stațiunii, dar spune că s-a simțit extraordinar alături de colegi și prieteni. Nu a rămas doar cu o singură amintire. „Toate momentele petrecute împreună au fost minunate. Diminețile pe plajă, întâlnirile când luam masa, glumeam și ne povesteam peripețiile”, sunt amintiri din studenție pe care nu le va uita.

Alina Știrbu (Agricultură și Horticultură, II), a reușit și ea să mergă în tabără. A avut și ea parte de momente de neuitat. Își amintește cu plăcere de distracția de pe plajă, noptile de înot și bătaile cu apă în mare.  „Mai ales discoteca de pe plajă care era la mare cautare. Terasele unde ne strângeam și stăteam până dimineața. Am putut să văd Epava Evanghelia, Obeliscul și lacul Costinești”, spune studenta.

Claudia PREDILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *