8 SFATURI PENTRU A FACE FAȚĂ SESIUNII


Vine, vine priiimăvaraaa! Ah, nu, am greșit cântecul. Ceea ce vreau să fredonez este, de fapt, vine, vine… sesiunea. Pentru toți studenții perioada sesiunii este stresantă, obositoare și ne dă multe bătăi de cap de care încercăm să scăpăm, sau măcar să le ameliorăm, prin diverse metode. Cum eu am reușit să trec destul de bine peste prima tură de examene, o să împărtășesc o parte din „secretele” care m-au ajutat atunci, de care mă voi folosi acum și care sună cam așa:
1. Strânge-ți din timp materia necesară pentru examene; în acest fel nu vei da din colț în colț, panicat, că nu ai de pe ce să înveți sau când să înveți.
2. Organizează-ți timpul; dedică măcar două-trei zile pentru fiecare materie, ar trebui să fie suficient în cazul în care ai mai prins ceva pe parcursul semestrului.
3. Ia pauze dese; retenția prin citit nu este cea mai bună metodă de învățare, mai ales dacă o faci pe o durată lungă de timp, iar atenția durează în jur de 30 de minute. Încearcă să iei o pauză de 5-10 minute după fiecare jumătate de oră de studiu.
4. Fă mișcare; după cum știi, făcând sport, corpul tău eliberează endorfină, cunoscută sub denumirea populară de hormonul fericirii. Când ai terminat de învățat sau ai decis să iei o pauză mai lunga fă o plimbare cu rolele, dă o tură de cartier cu bicicleta sau poți chiar să faci jogging în parc. Te vei simți mult mai bine.
5. Dormi; dacă simți nevoia de odihnă mai deplină trage un pui de somn. În plus, s-a demonstrat științific faptul că somnul ajută la asimilarea cunoștințelor.
6. Nu lăsa pe mâine ce poți face azi; asta îți spune și mama, îți spune și tata, și bunica, și pisica, dar nu o fac degeaba. Cu cât amâni mai mult, cu atât mai multe sarcini și materie ți se vor aduna și vei ajunge în punctul în care nu vei mai putea face față.
7. Informează-te; vorbește cu colegii din anii mai mari sau care au cursul comun cu tine, ei îți pot spune ce mai pică la teorie, profii la care poți sau nu poți să copiezi sau ce trebuie să faci ca măcar să treci examenul.
8. Fii optimist; poate îți sună a glumă, dar este cât de poate de serios. Gândirea negativă, tu spunându-ți ”sigur nu o să trec examenul ăsta” nu te ajută cu nimic și te descurajează din start. Revino-ți în fire, iar în dimineața de dinaintea fiecărui examen uită-te în oglindă și spune-ți ”voi birui și la vară voi sta la soare relaxându-mă în loc să învăț pentru restanțe!”
Acestea fiind dezvăluite nu pot să mai spun decât multă baftă în sesiune și la fără restanțe!

Mihaela DĂOGARU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *