Ce pregătiră decanii pentru studențime

Nu de puține ori aflăm pe ultima sută de metri ce ni se pregătește sau chiar mai rău. Însă timp de câteva săptămâni vom ști cu certitudine ce proiecte, evenimente, colocvii sau chiar stagii de practică îi așteaptă pe studenții de la Litere, Economie și Administrarea Afacerilor, Agricultură și Hortricultură, cât și pe cei de la Departamentul de Fizică. Ei vor fi implicați în diverse activități, însă de această dată vor ști ce criterii trebuie să îndeplinească pentru a putea face parte dintr-un astfel de proiect.
Pentru liniștea studențească, decanii de la Litere, Economie și Agricultură ne anunță cu privire la proiectele care urmează sau sunt în derulare pentru studenții de la Licență și Master.

Facultatea de Litere, decan prof. univ. dr. Nicu Panea: Facultatea de Litere din Craiova derulează un proiect finanțat din fonduri europene „Integrarea studențiilor filologi de la comunicare și jurnalism pe piața muncii”. Este un proiect de practică pentru ca studenții să deprindă o meserie în alte instituții decât Universitatea. La ora aceasta sunt semnate foarte multe contracte cu tot atâtea instituții din Craiova și din Județul Dolj care reflectă specializările pe care noi le vom pune pe suplimentul de diplomă al fiecărui student. Este vorba de instituții de presă, culturale, administrative și muzeale. Este un proiect care angajează circa 500 de studenți din cei 1800 de studenți ai facultății.
Facultatea susține toate colocviile științifice ale studenților și încearcă să le integreze în colocviile organizate de facultate, după selecția lucrărilor, acestea vor fi publicate în seriile de anal. De curând s-au întors câțiva studenți care au participat la The  Best Colloquium, organizat de Facultatea de Litere din București. Ei mai participă și la colocviul național Mihai Eminescu din Iași și Lucian Blaga din Sibiu. Tot în cadrul acestui proiect studenții au vizitat Biblioteca Națională, Facultatea de Litere din București, Academia Română, Institutul de Folclor și Muzeul Satului.Urmează vizite la Universitatea Din Sibiu, la Muzeul Astra din Sibiu, la Facultatea de Comunicare și Jurnalism din Cluj, la cea mai veche redacție din Cluj, revista Făclia, și la Iași urmând să se facă două vizite: Facultatea de Litere și Sediul Academiei Române.
Noi asigurăm verificarea competențelor, calităților studenților și în același timp să vadă practic cum se desfășoară activitatea unor instituții de acest gen. Am primit informații referitoare la primirea studenților  noștri de la București, o primire extrem de călduroasă , iar Biblioteca Națională  a dat vești bune că ar avea nevoie de circa 600 de posturi. Așadar îi roagă pe studenți să își depună CV-urile pentru angajare.                   

Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor, decan prof. univ. dr. Marian Siminică: Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor are mai multe proiecte destinate studenților prin fonduri europene, cum este proiectul studenților de la Licență anul I și Master anul II. În care 1000 de studenți ai facultății merg în peste 100 de firme din regiune să facă practică. În acest moment studenții de la Master sunt deja în practică, urmând să meargă și cei de la Licență la jumătatea lunii mai.
Un alt proiect finanțat tot pe fonduri europene este destinat studenților din anul III Licență și anul I Master. Studenții sunt grupați în echipe și își creează o întreprindere virtuală în rețeaua ROCT. Ei simulează diverse activități din viața reală a unei firme. În luna martie au participat la un târg de întreprinderi virtuale la București unde a avut loc faza finală. Competiția a avut loc între 10 instituții din țară și noi am fost reprezentați de trei echipe, dintre care doar două au luat premii. Urmând ca în luna mai să participăm cu alte echipe deoarece simularea durează trei luni. În fiecare întreprindere virtuală sunt 30 de studenți și am avut implicați 150 in prima serie. De la anul vrem ca seminarul de la Economia Întreprinderii(materia studenților de la anul I) să îl transformăm în întreprindere virtuală. Fiecare grupă să aibă o întreprindere virtuală sub coordonarea profesorului titular și o să fie și o competiție între cele 20 de grupe.
Facultatea de Economie și Administrarea Afacerilor mai are și alte proiecte finanțate din fonduri europene pentru doctoranzi și postdoctoranzi.
Există un proiect care implică și elevii din licee, „Cea mai bună idee de afaceri”. Proiectul este la a II-a  ediție. Prima etapă s-a organizat la nivelul liceelor din județ: Carol I, Frații Buzești și Economic fiind selectate câte două echipe, urmând ca la celelalte licee câte o echipă. Echipele au fost formate din câte trei elevi. Ei au venit cu câte o idee de afaceri  și au încercat să o fundamenteze din punct de vedere economic, comercial și mai puțin din punct de vedere financiar deoarece la nivelul liceelor nu există cunoștințele necesare. La echipa de trei elevi mai atașăm doi studenți și din prezentarea unei idei de afaceri o transformăm într-un plan de afaceri. Anul trecut la Sala Albastră a avut loc evenimentul și notarea a fost făcută de trei reprezentanți din mediul de afaceri. Premiul I  a constat în 1500 Ron, Premiul II 1000 Ron și cele două Premii III 500 ron. Susținerea evenimentului va avea loc pe 21 mai la Sala Albastră.
Școala de vară, finanțată timp de trei ani din fonduri europene. Însă anul trecut am primit finanțare din partea agenților economici. În proiectul Praxis am avut ca parteneri Universitatea de Vest din Timișoara. Noi am trimis 20 de studenți de la Craiova și 10 studenți de la Timșoara undeva într-o staține din zonă, dar toate costurile erau acoperite de acel proiect. Însă anul trecut l-am organizat cu finanțare extrabugetară de la firmele partenere. Primii 10 studenți de la anul I, primii 10 de la anul II și în afară de cei din anul III care erau cu susținerea examenului de licență, au avut parte de o săptămână de vacanță la Rânca.
„Studenții din anul I sunt mai puțini, dar mai buni”
Dacă în 2007-2008 în perioada de creștere economică aveam peste 60% angajabilitate în domeniu, în perioada crizei au apărut niște probleme, însă lucrurile par să se dezmorțească iarăși. Pe de o parte avem mai puțini absolvenți datorită condiților demografice, deoarece azi să iei bacalaureatul este deja o performanță. Studenții sunt mai bine preselectați decât în anii precedenți, însă cei din anul I sunt mai puțini, dar mai buni. Dacă în urmă cu 3 ani se întâmpla o dată la o lună  să vină cineva și să îmi zică, „Fă-mi o recomandare pentru un student”, însă acum se întâmplă mult mai des. Se caută studenți pe contabilitate și în domeniul vânzărilor. 
„Și băncile recrutează studenți, nu numai firmele”
Și băncile recurtează studenți, nu numai firmele, însă ei au un alt sistem, mai întâi îi iau în practică, îi testează în acea perioadă și după care îi opresc pe o perioadă determinată și la final urmând să facă o selecție destul de riguroasă. O renumită bancă din țară vrea să facă un proiect unde va recurta 10 studenți din toată România.
„Studenții au început să se angajeze”
Cel mai bine se vede la studenții din anul I Master, cam jumătate dintre ei lucrează. Firmele nu angajează pe pile. Ei vor o persoană capabilă în domeniu. De obicei vin la noi și ne cer recomandări, însă dacă dau anunțul în presă pentru un post vacant vin 50 la interviu și pot omite să îl piardă pe cel care are sclipirea.

Facultatea de Agricultură și Horticultură, decan prof. univ. dr. Constantin Băducă: Până la sfârșitul anului avem mai multe proiecte pentru studenți. Săptămâna viitoare la Universitatea din Cluj Napoca se va desfășura a 26–a ediție a concursului Agronomiada care reunește toate Universitățile de Științe  Economice și Medicină Veterinară din țară, precum și cea de Agricultură din Craiova cât și Universitatea de Stat a Moldovei din Chișinău. Așadar este vorba de șase univrsități de profil din țară și din Republica Moldova.Următoarea ediție a concursului studențesc va avea loc la Craiova. De asemenea la sfârșitul lunii mai avem o delegație de studenți care participă la concursul ECOTROPHELIA EUROPE unde vor prezenta unele din realizările lor. Este vorba de studenții de la industria alimentară care vor prezenta un produs alimentar, o brioșă, concepută chiar de ei. La acest proiect colaborează și studenții de la Științe Economice și Marketing, deoarece prezintă un întreg proiect:producția, vânzarea și ambalarea produsului finit. Aceastea sunt cele două concursuri la care sunt antrenați studenții în acest an.
Ne interesează, bineînțeles, celelalte probleme legate de finalizarea studilor cu examenele de disertație și licență. Suntem concentrați pe viitorii studenți, pe promovarea ofertei educaționale a facultății. Avem pregătite deplasările și vizitele studenților la diferite obiective de interes, în cazul practicii și în cazul excursiilor de studii.A început din toamnă un proiect de practică prin care se face un circuit timp de trei zile pe la mai multe obiective. Proiectele de practică nu sunt chiar atât de riguroase, deoarece există un număr mare de locuri pe care îl avem. O activitate presupune activități în țară și cealaltă presupune deplasări la Viena. În tabere vor putea merge studenții care sunt interesați, însă în afară de cei din anul I, deoarece punctajul în vederea alcătuirii clasamentului pentru repartizarea locurilor se face pe baza medilor de anul trecut. De asemenea, nici studenții din ultimul an de Master nu vor merge în acea perioadă, deoarece vor susține examenele de disertație.

Din păcate în învățământul preuniversitar scade numărul de elevi care promovează bacalaureatul. Chiar dacă procentuajele cresc de la an la an, cresc pe seama faptului că elevii sunt insuficienți pregătiți să se mai prezinte la examen. Nu mai acoperă nici măcar locurile la buget. Programul de Finanțare Europeană și Dezvoltare Rurală este principalul program de finanțare care se derulează în România. Există foarte mulți care își doresc această facultate, chiar dacă au terminat o altă facultate în domeniu. Deorece se orientează profesional spre o carieră sau o afacere în domeniul agricol și unii sunt interesați să își dezvolte propria competență.

Mihaela RÎCU

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *