Printre sarmale și mere coapte la Festivalul Dolju-n bucate


Raci umpluți cu ciperci, pește cu orez, turtă de mălai, plăcinte și mere coapte au stat întinse pe mesele din holul central al Universității, marți, la cea de-a patra ediție a festivalului „Dolju-n bucate”. Mâncăruri tradiționale făcute din suflet au fost degustate de toți cei care au participat la eveniment.  Preparatele au fost făcute special pentru o masă festivă, de către locuitori ai satelor din județul Dolj. Au fost ajutați și de studenții mai pricepuți. Dornici să învețe rețetele de odinioară, au gătit pe vatră lângă bunicile lor.

 ”Ce se pune în farfurie te definește”

Aranjați ca de sărbătoare, pe ritmurile muzicii populare, atât studenții, cât și locutorii satelor din jurul Craiovei, au dat startul unei noi ediții a festivalului. Este o călătorie în viața satului tradițional doljean ce pune accentul pe diversitatea culinară. Proiectul are ca obiectiv și pregătirea studenților pentru piața muncii.

Festivalul a fost organizat în Universitate de către Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj şi Facultatea de Litere.
Cultura populară nu înseamnă doar poveste sau artă, înseamnă și ceea ce mănânci. „ Ceea ce mănânci este în cele din urmă ceea ce ești. Ce se pune în farfurie te definește. Studenții au participat la realizarea expoziției Dolju-n bucate”, a spus Nicu Panea, Decanul Facultății de Litere, la deschiderea festivalului.
            Pentru studenți este o continuare a unui stagiu de practică pe care au făcut-o la Centru. Unii dintre ei au pregătit în gospodării alături de bunici, cele mai alese bucate oltenești.

”Am adus numai mâncare naturală făcută din produse din propriile grădini”

„ Proiectul are ca obiectiv inserția pe piață a studenților. S-au implicat conștiincios, au fost foarte receptivi și câțiva dintre ei au prezentat costumele populare și mâncarea tradițională din zona Doljului. Mulți au gătit alături de bunicile lor”, a declarat conf. univ.dr. Carmen Banța.
Calafat, Bârca, Dăbuleni, sunt câteva dintre satele care s-au implicat în proiect și s-au prezentat cu mancare tradițională. „Mâncare de prune, piftii, turtă, sarmale, ardei umplut, mere coapte, brânză proaspătă, mămăliguță caldă, suncă preparată în gospodărie am pregătit anul acesta pentru festival”, spune Măcușeanu Rozeta. Nu a fost greu să gătească, pentru că organizatorii au fost gospodine din satul Bârca. Mariana Cârjan, Cotuț Constantina au pregătit bucatele tradiționale. „Am adus numai mâncare naturală făcută din produse din propriile grădini”, adaugă femeia. Comunele care vor să participe pregătesc mâncare. „Noi păstrăm tradițiile și tocmai de asta se și organizează aceste mese festive în cadrul programului Dolju-n bucate”, mărturisește gospodina.

”Portul popular să nu dispară și să nu uitați de tradiția populară românescă”

Reprezentanții din Calafat au venit cu pește cu orez, spanac cu ouă și smântână, ciorbă de macriș, raci umpluți cu ciupreci, saramură de pește. „Nu am primit bani pentru pregătirea mâncărurilor. Am făcut totul cu ce am avut în grădină. Facem totul cu plăcere”, afirmă Viorica Penea.
La 82 de ani, Mărioara  Lucica a venit special din Dăbuleni cu mâncare pentru a le arăta studenților că trebuie păstrate tradițiile românești. „Tineri și tinere, să nu uitați tradiția. Portul popular să nu dispară și să nu uitați de tradiția populară românescă. Bucatele și bătrânii trebuie respectați.”, spune cu vocea tremurândă tanti Mărioara.
          Tinerii s-au bucurat să se întâlnească, măcar pentru câteva ore cu vatra ţărănească. Au vrut să învețe rețete nemaicunoscute azi și chiar au experimentat. Au râs și au dansat pe melodiile populare. Au trăit pentru câteva minute atmosfera de pe vremea bunicilor.


Claudia PREDILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *