Stresul trece, restanţa rămâne

În dimineaţa examenului, inima începe să bată de parcă ar vrea să iasă din piept. Teama că „nu va pica pe subiect” nelinişteşte orice student.
Stresul apare înainte de orice examen, iar pentru evitarea restanţelor studenţii trebuie să scape repede de el. Este contagios. Distanţarea de cei îngrijoraţi este metoda care ajută la îndepărtarea stresului. Din cauza lui mulţi mănâncă prea mult, pe fugă sau puţin, alţii la ore nepotrivite. O alimentaţie adecvată şi puţin sport fac pe oricine să se simtă mai bine.
„Stresul se acumulează când las tot ce am de învăţat pe ultima sută de metri”
Studenţii încearcă tot felul de metode. Multe dintre ele nu prea dau roade. „Singura soluţie care am văzut că nu dă greş este organizarea. Stresul se acumulează când las tot ce am de învăţat pe ultima sută de metri. Îmi împart timpul mai bine. Mă apuc să învăţ, din timp, câte puţin. La final, îmi rămâne doar să recapitulez”, spune Oana Voinic (Jurnalism, III).
Şi Biancăi Georgescu sesiunea îi dă multe dureri de cap. Studentă în anul I (Litere, Engleză- Română), Bianca încearcă să treacă testul stresului din sesiune  prin cât mai multe ieşiri la aer curat. „Plimbările în parc sau hobby-urile mă ajută să mă relaxez şi să trec cu brio de examene”. „Celebră printre rândurile studenţimii este şi superstiţia de a nu lasa nicioadată propria lucrare prima pe catedra profesorului. O regulă nescrisă spune că trebuie amestecată printre celelalte foi. Altfel înseamnă o notă mică ori, mai rău, restanţă”, adaugă Bianca.
„Cu cât ştii mai mult, cu atât stresul se reduce ”
Dorinela Olteanu (Asistenţă Medicală Generelă, I) spune că şi pentru ea stresul din sesiune este mare. „Examene peste examene, cărţi peste cărţi de învăţat. Încerc să fiu calmă şi să-mi organizez timpul. Aşa reţin mai multă informaţie. Cu cât ştii mai mult, cu atât stresul se reduce.”
            Alţii apelează la gândirea pozitivă. „Multe persoane afirmă că  aşa a fost destinul sau aşa a fost sa fie. Nu. Destinul ni-l facem noi. Gândirea pozitivă mă ajută să scap de stres.” (Ştefania Dobre, Comunicare şi Relaţii Publice, III).
Nici superstiţiile nu lipsesc din sesiune. Studenţii se miră la ce metode să apeleze ca să-şi facă viaţa mai uşoară.
            Probabil cea mai cunoscută este aceea a „pixului norocos”. Dar să scrii cu acelaşi pix la toate examenele este una dintre superstiţiile greu de ţinut, pasta se termină destul de repede. „Şi ce te faci dacă ai câte 10 examene pe sesiune?” se întreabă Irina Niţă.
Alte superstiții spun că este bine să nu mănânci înainte de examen pentru că aşa poţi să te concentrezi mai bine. „Mama tot timpul îmi spune că dacă mănânc cu cartea deschisă îmi mănânc mintea ”, spune amuzată Florentina (Litere, I).
„Dacă ai scăpat cartea sau cursurile pe jos, înseamnă că acelea îţi cad”
Întrebată dacă are vreo supersiţie şi Alina, studentă la Geografie, afirmă că dacă ai scăpat cartea sau cursurile pe jos, înseamnă că acelea îţi cad. O altă superstiție a studenţilor e că trebuie să păşească cu dreptul ori să nu se întoarcă din drum în ziua examenului. „Întotdeauna încerc să pornesc cu dreptul pe uşa spre examen, dar ies mereu cu stângul. Nu ştiu cum se face” (Ana Rişcu, I).
Specialiştii spun că este normal ca toţi să ne simţim stresaţi înaintea unui test, dar acest lucru nu ar trebui lăsat să ne afecteze performanţele. Genul acesta de anxietate a fost denumită „anxietatea performanţei” – un sentiment care apare în situaţiile tensionate, când rezultatul ţine cont de performanţe sau de capacitatea de a face un lucru bine.
Specialiştii mai spun că repetarea unor sintagme ne ajută. Ne recomandă să folosim afirmații ca:
·         „Merit să am success ”
·         „Înţeleg uşor ceea ce învăţ ”
·         „Pot să reactualizez clar şi fără prea mare efort informaţia învăţată ”
Claudia PREDILĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *