Citim, vedem şi ascultăm


Dincoace de Paradis – F. Scott Fitzgerald
„Roman american al campusului” (printre primele de acest fel), cartea examinează, dintr-un unghi duios-comic, viaţa studenţească într-o universitate din Ivy League.
Primul dintre cele cinci romane ale lui F. Scott Fitzgerald, Dincoace de Paradis, relatează anii de ucenicie ai unui oarecare Amory Blaine, student la Princeton University în anii de dinaintea şi din timpul Primului Război Mondial.
Este un roman al formării, modelat după Portret al artistului la tinereţe al lui Joyce. Prin tulburările sociale şi amoroase ale lui Amory Blaine, cititorul face cunoştinţă cu America începutului de secol XX.
Se poate spune că Dincoace de Paradis este romanul celebrei „generaţii a jazzului”, al aspiraţiilor, viselor şi contestărilor acesteia, urmate de dezamăgirile aduse de o viaţă adultă şi responsabilă.

The Age of Adaline
Regizor : Lee Toland Krieger
„The Age of Adaline” prezintă  povestea lui Adaline Bowman (Blake Lively), născută în anul 1908, care nu-şi imagina vreodată că va apuca să prindă şi secolul XXI. Din cauza unui accident de maşină, aceasta este resuscitată de un fulger care îi va da şi tinereţea veşnică. Adaline se opreşte la vârsta de 29 de ani şi va trai aşa, nemuritoare. Viaţa lui Adaline este una cutremurătoare, iubind în preajma celor două războaie mondiale, ascunzându-şi secretul de toţi în afară de fiica sa muritoare, Flemming (Ellen Burstyn).
Acţiunea filmului are loc în prezent, dar avem şi flashback-uri emoţionante din viaţa personajului principal, Adaline. Acesta se îndrăgosteşte de Ellis Jones (Michiel Huisman) –  cel care joacă în cel mai în vogă serial – „Game of Thrones”. Adaline duce o viaţă tumultoasă, schimbându-şi identitatea de fiecare dată când crede că se află în primejdie.
„The Age of Adaline” nu este cu nimic mai mult decat un alt film despre căutarea identităţii într-o mare de oameni când eşti diferit.

Sia şi povestea „Chandelier”
Are 38 de ani, este originară din Australia şi a cucerit o lume întreagă cu piesele ei.
Sia Furler s-a lansat pe scena muzicală în anii ’90, însă a cunoscut succesul mult mai târziu. În anul 2010, artista a început să fie apreciată în industria muzicală, însă nu în postura de interpret, ci în cea de compozitor. S-a remarcat datorită colaborărilor de excepţie avute cu artişti precum Christina Aguilera, David Guetta, Eminem, Jennifer Lopez, Rihanna sau Katy Perry.
Se pare că anul 2014 a fost momentul ideal ca Sia sa arate lumii întregi că este posesoarea unei voci senzaţionale. Odată cu lansarea piesei „Chandelier”, succesul artistei de origine australiană a crescut simţitor. Piesa a beneficiat şi de un videoclip în care apare Maddie Ziegler, devenită celebră datorită show-ului de televiziune „Dance Moms”, material video ce i-a amplificat popularitatea.
Relaxată si dezinvoltă, Sia a dezvăluit că versurile melodiei au fost compuse în mai puţin de o oră: „A durat aproape patru minute să scriu partea instrumentală şi vreo 12-15 minute să compun versurile„, a declarat cantareaţa pentru NPR.
Fanii Siei ştiu că majoritatea pieselor promovate de artistă sunt excepţionale, însă „Chandelier” pare să le depăşească pe toate. Cantăreaţa a dezvăluit în cadrul aceluiaşi interviu că hitul este de fapt „o melodie întunecată despre alcoolism. Sia, care se declară „sober” de peste trei ani, recunoaşte că şi-a dorit ca „Chandelier” să fie un altfel de imn pop al fetelor petrecăreţe: „M-am gândit că ar fi interesant să fac ceva diferit în acest sens”. 

Cristina NUȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *