Şomajul, cea mai căutată profesie după facultate

   În Dolj, şomajul în rândul tinerilor este în creştere. Lipsa experienţei, incompatibilitatea dintre oferta educaţională şi cerinţele pieţei muncii, neconcordanţa dintre programa de pregătire în sistemul de învăţământ şi competenţele practice solicitate pe piaţă muncii sunt doar câteva dintre cauzele care duc la apariţia şomajului, în special în rândul tinerilor sub 25 de ani.
   Potrivit unui studiu realizat de Eurostat în 2014, mai puţin de 15% din populaţia României (de 20 de milioane de persoane) sunt absolvenţi de studii superioare. Dintre aceştia, 7,1% sunt şomeri.
   Dacă până în august 2015, la nivelul judeţului Dolj, erau 1.741 de şomeri cu vârstă sub 25 de ani, până la sfârşitul lunii septembrie, numărul acestora aproape s-a dublat.
   „La sfârşitul lunii septembrie 2015, rata şomajului înregistrat la nivelul judeţului Dolj a fost de 8, 46% corespunzătoare unui număr total de şomeri de 24.614 persoane. Din numărul total de şomeri indemnizaţi, 656 persoane provin din rândul absolvenţilor instituţiilor de învăţământ. De asemenea, menţionez că din numărul total de şomeri, înregistrat la sfârşitul lunii septembrie 2015, 3700 sunt persoane cu vârstă sub 25 de ani” a spus Alina Ghercioiu, Inspector principal la Agenţia de Ocupare a Forţei de Muncă Dolj.
   Tinerii dau vina pe sistemul de angajare prost din România şi consideră că nici zona Olteniei nu îi ajută foarte mult să între pe piaţa muncii: „Am absolvit Facultatea de Litere, specializarea Engleză – Franceză, am încercat să găsesc un loc de muncă în învăţământ, dar ştiţi şi dumneavoastră, în ziua de azi ajungi mai greu la catedră, iar dacă ajungi, eşti suplinitor. Am intrat în șomaj. Probabil dacă aveam mai multe firme în zona noastră, puteam să ajung translator” a spus Cosmina Petcușin.
  Ca urmare a înregistrării la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă, absolvenţii pot beneficia de: informare şi consiliere profesională, medierea muncii – punerea în contact cu angajatorii care oferă locuri de muncă în acord cu pregătirea, formarea profesională – asiguraă iniţierea, calificarea şi recalificarea pe piaţă muncii şi indemnizaţia de şomaj.
Amelia TUȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *