Jack Reacher: Never Go Back

Jack Reacher:Never Go Back ne prezintă un film generic de acțiune ce rivalizează Jason Bournepentru titlul de cel mai neinspirat film de acțiune al anului.

Jack Reacher: Never Go Back este al doilea film din seria Jack Reacher ce se bazează pe seria de romane scrise de Lee Child și este regizat de către Edward Zwick.Filmul ni-l prezintă din nou pe Jack Reacher(Tom Cruise),un ex-major al trupelor specialefoarte cunoscut pentru istoria sa în armata armericană.După ce descoperă și distruge o rețea de traficanți de carne vie Jack Reacher începe să țină legătura cu Maiorul Susan Turner(Cobbie Smulders)cea care l-a ajutat în această operatiune.
Cănd decide să o viziteze în Washington DC, Reacher află că aceasta este acuzată de trădare.Reacher se întâlnește cu avocatul armateide la care află situația acesteia,dar și faptul că s-ar putea să aibă o fiică de care nu a știut până acum.După ce o salvează dintr-o închisoare pe Tanner, cei doi încearcă să afle de ce a fost acuzată.Cei doi sunt urmăriți atât de guvern cât și de un asasin (Pattrick Housinger). Pe drum acesta află că asasinul știe de existența presupusei lui fiice (Danika Yarosha) și decide să o ia cu el.

Am spus la început că acesta ar putea fi cel mai neinspirat film de acțiune al anului, alături de Jason Bourne, deoarece ambele filme conțin o poveste folosită de mii de ori cu scene de expozițiune în care un personaj ne povestește ce se întâmplă în loc ca filmul să ne lase pe noi să ne dăm seama ce se întâmplă și de ce, un mercenar sau asasin rival pentru personajul principal, o grămadă de mercenari sau agenți corupți îmbrăcați în negru cu armură kevlar și ochelari de soare negri, iar cel mai tragic scene de acțiune generice în care personajele stau în spatele unui perete și trag cu un postol.Filmul de acțiune nu are nevoie de o developare foarte mare a personajelor sau de un mesaj filozofic, cel mai important element al acestuia este acţiunea.Acesta este motivul principal pentru care celelalte filme ale lui Cruise sau primele trei filme Bourne ale lui Matt Damonau funcționat.
Jack Reacher este probabil cel mai plictisitor personaj al lui Cruse. Un personaj stoic, lipsit de sentimente, un asasin perfect fără nicio legătură cu lumea ce îl înconjoară(nu are telefon, mașină, prieteni etc.).Presupusa fiică a lui Reacher, Samantha, este o altă oportunitate irosită. Personajul ei ar fi trebuit să fie cel de care publicul se atașează, cel pe care acesta îl înțelege, un fel de ghid sau călăuză în această lume plină de asasini și mercenari.Aceasta este însă scrisă și interpretată ca un stereotip al adolescenților în filme, este răutăcioasă, rebelă(ceea ce înțelege scenaristul de 50 de ani prin termenul rebeliune)și de multe ori pune viața tuturor în pericol.Cu exceptia filmului Edge of Tomorrow,niciun film al lui Cruise nu are persoanaje sau povești foarte bine scrise, multe dintre ele fiind clișee sau stereotipuri.Singurele elemente memorabile sunt scenele de acțiune. Jack Reacher:Never Go Back nu are nici o scenă de acţiune memorabilă.Majoritatea sunt bătăi filmate prea de aproape, încât nu ne putem da seama ce se întâmplă și oameni ce trag cu pistolul în timp ce stau lângă un perete.
Never Go Backnu este decât un alt film generic de acțiune, ce poate fi văzut în fiecare sâmbătă la la posturile ocmerciale, avându-i în rol principal pe Sylvester Stallone sau Steven Seagal, un film neinspirat al unor actori la jumătate de carieră ce au o opinie mult prea bună despre ei însuși și despre munca lor.

Florin Piţulescu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *