Centrul de cercetare al Universității din Craiova, vizitat de profesori din toată țara

Au trecut 50 de ani de când în Craiova există învățământ tehnic superior de Automatică și 40 de ani de când se face învățământ superior de Calculatoare la Universitatea din Craiova. Cu acest prilej, mai multe cadre universitare din Cluj-Napoca, Sibiu, Brașov, Timișoara, Galați și Iași au participat la activități organizate de Universitatea din Craiova. Clădirea are patru centre de cercetare şi 12 laboratoare dotate cu echipamente performante. Printre acestea, se numără centrul de biotehnologie şi bioinginerie, cel de inginerie mecanică, centrul de inginerie electrică și un centru de ştiinţă a calculatoarelor.

 

„Marele beneficiu este că se adresează și cadrelor universitare din alte orașe”

Platforma de cercetare nu este destinată doar personalului Universității din Craiova, ci se adresează cercetătorilor din toată țara. Are ca obiectiv valorificarea potențialului cercetătorilor români în domeniul știintelor aplicate. Pune la dispoziție unele dintre cele mai bune programe, precum și aparatură de ultimă generație, care ajută la desfășurarea unui stagiu de cercetare științifică complexă. „M-a impresionat faptul că în acest spațiu sunt adunate tehnologii de ultimă generație, diversificate, care ajută foarte mult în derularea activității de cercetare, indiferent de domeniu. Este specific cercetărilor complexe, interdisciplinare. Marele beneficiu este că se adresează și cadrelor universitare din alte orașe. Grupează camera electromagnetică izolată, precum și partea de robotică fixă și mobilă, și pe cea de realitate virtuală”, a spus Gabriela Varvara, prodecanul Facultății de Automatică și Calculatoare din Iași.

Aparatura performantă din centru permite realizarea unor studii de impact. „Este un centru bine dotat, care se ridică la standarde foarte înalte. Beneficiul este că oferă posibilitatea de cercetare în numeroase domenii. Ușurează foarte mult procesul de cercetare”, a afirmat Sergiu Caraman, profesor la Universitatea Dunărea de Vest, din Galați.

Centrul INCESA este o investiţie finanţată din fonduri europene, menit să plaseze instituţia de învăţământ superior din Craiova în categoria centrelor de educaţie şi cercetare de excelenţă. Clădirea este compartimentată pe mai multe etaje. La demisol există un centru de cercetare în domeniul mecanicii și ştiinţei materialelor și un centru de cercetare în domeniul ingineriei electrice. Tot aici, există și o cameră izolată electromagnetic. Parterul este destinat celor care vor să facă cercetare în domeniul biotehnologiilor şi bioingineriei, iar la etajul I se găsește centrul de cercetare în domeniul ingineriei electrice și cel din domeniul ştiinţei calculatoarelor.

Claudia Predilă

Ștefania Băjenaru

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *