Studenția – perioada în care dispunem de tot timpul

Vine din Tîrgu-Jiu, iar de trei ani ajunge mai rar pe acasă, atunci când timpul îi permite, iar asta se întâmplă o dată la câteva săptămâni. Studenția este o perioadă frumoasă, dar, în același timp, și aglomerată pentru ea. Duce un mod de viață activ din punct de vedere educațional şi încearcă să-și depășească limitele, să vadă până unde poate merge pentru a se dezvolta și a învăța cât mai mult, iar pentru asta se implică în diverse activități.


Dianu Murgu este una dintre studentele active ale Facultății de Litere a Universităţii din Craiova și este aproape absolventă a specializării română-engleză. Pe lângă rezultatele exceționale din cadrul orelor universitare, tânăra face parte din Senatul Universității din Craiova, este manager al poiectului CLASS, și, nu în ultimul rând, voluntară activă în Asociația Studenților de la Facultatea de Litere.


Chiar dacă părinții o vedeau în sfera științelor exacte, Diana s-a lăsat condusă de pasiunea ei
pentru tot ceea ce înseamnă umanism și a ales să urmeze programul de licență la Facultatea
de Litere.

Voluntariatul, una din activitățile principale a Dianei


A înțeles încă din liceu cât de importante sunt activitățile din afara orelor de curs, așa că de atunci se străduieşte să nu rateze niciuna. Voluntariatul îl practică tot de atunci. Pentru ea a fi voluntar înseamnă să pui pe primul loc un scop care nu este al tău, ci al unui grup. A început cu activități mai restrânse, acolo unde a învățat și s-a dezvoltat. Ajunsă pe băncile universității, i s-a părut oportun să se implice în viața studențească, așa că a ajuns să facă parte din ONG-ul facultății. În cadrul asociației participă la implementarea proiectelor și activităților care răspund nevoilor tinerilor, precum: „Zilele porților deschise”; „Studenții noștri pot mai mult”; „Forumul Carierei”. Pe lângă activitățile studențești, tânăra se implică și în proiecte care îi au în vizor pe cei mai triști. În preajma sărbătorilor organizează activități caritabile în care își îndreaptă atenția asupra persoanelor mai puțin fericite și încearcă să le aducă un strop de lumină.

CLASS – locul în care pasiunea și abilitățile de antreprenor se îmbină


Pe lângă voluntariat, Diana are o dragoste aparte pentru limba engleză, antreprenoriat, copii și profesorat. Datorită acestui fapt, și-a văzut visul devenit realitate, acela de a lucra cu copiii. Împreună cu alți studenți de la Litere a pus pe picioare proiectul CLASS, din cadrul concursului Craft, un proiect inovativ, de care beneficiază elevi din toate categoriile sociale, iar studenții care l-au conceput au acces la practica propriu-zisă.

Scopul principal este de a facilita accesul copiilor la educație și de a-i ajuta să se integreze în societate cât mai ușor, axându-se pe comunicare și respectul reciproc. Copiii se pot bucura de activități diverse: ateliere de dans, dezvoltare personală, limbă engleză, sport, origami, acolo unde profesori le sunt Diana împreună cu membrii echipei ei. Chiar dacă uneori îi este greu, pentru că se ocupă și de partea managerială a proiectului, pentru ea este o mulțumire sufletească știind că poate ajuta membrii comunității care sunt dezavantajați.


De acum un an ia parte și la aprobarea celor mai importante decizii la nivel universitar în ceea ce-i privește pe studenți. Ocupă unul din scaunele Senatului Universității, acolo unde asistă la ședințe și votează pentru sau împotriva hotărârilor care îi privesc pe studenți. Pentru ea este o bucurie să facă parte din Forul Decizional, pentru că este la curent cu cele mai noi informații și îi reprezintă pe semenii săi.

„dispunem de tot timpul pentru a învăța, dar nu numai atât”

Dacă vă întrebați cum de reușește să fie implicată în atâtea activități, iar pe lângă asta să fie o studentă exemplară, să știți că agenda și trezitul de dimineață sunt bagheta magică care o ajută să îşi gestioneze timpul. De cu seară își structurează tot ce are de făcut în ziua următoare, pentru a putea bifa fiecare activitate. Pe lângă toate acestea, o altă cheie a succesului este dorința de a descoperi cât mai mult și de a se implica în proiecte, pentru că, spune ea, din fiecare ai câte ceva de învățat. „Nu poți spune că te implici într-o activitate și atât. Trebuie să iei în calcul anumite obiective, și pentru asta trebuie să iei decizii, să găsești soluții, iar asta se va transforma într-o lecție pentru tine”, conchide tânăra.


Diana consideră că fiecare student trebuie să valorifice cât mai mult această perioadă și a venit cu câteva sfaturi: „dispunem de tot timpul, atât pentru a învăța, cât și a ne focusa pe partea academică, dar nu numai atât. Dacă unii studenți au înclinații spre a crea ceva, să se apuce de scris, să facă o piesă de teatru, dacă au aptitudini de lider, să realizeze proiecte, activități sau să se implice ca voluntari. Fiecare poate să facă altceva, nu să meargă la cămin și atât. Să se implice, pentru că așa se pot dezvolta pe mai multe planuri, nu numai intelectual. Cu toții știm că nu numai teoria este importantă în viață, ci și practica”.

Sursă foto: facebook

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *