Vineri, 23 martie, Asociaţia Medici pentru copii a organizat la hotelul Green House un bal caritabil în scopul strângerii de fonduri pentru achiziţionarea unui echipament de chirurgie pediatrică. Printre invitaţi s-au numărat oameni din mediul de afaceri, politic şi administrativ al oraşului, medici, dar şi reprezentanţi ai presei craiovene.
Balul a presupus licitarea unor obiecte de artă donate de artiştii olteni şi a unor vinuri de colecţie. Banii strânşi vor fi folosiţi pentru achitarea laparosopului pediatric ce se află deja la Spitalul Clinic Judeţean, secţia de Chirurgie – Ortopedie Pediatrică. Avansul a fost plătit din sponsorizări şi din vânzarea invitaţiilor la bal, în valoare de 500 de lei.
Cu puţin înainte de ora 19:00, în ţinute elegante, îşi fac apariţia primii invitaţi. Sunt primiţi de către organizatori cu zâmbete, şampanie şi trandafiri albi. Muzica clasică de pe fundal şi decorul predominant alb trimit cu gândul la puritatea unui copil. Se anunţă într-un fel scopul evenimentului – posibilitatea ca orice copil să poată fi operat cu ajutorul tehnologiei laparosopice şi în Craiova. Alin Stoica, chirurg pediatru la Spitalul Clinic Judeţean şi unul din organizatorii balului explică necesitatea acestui aparat: „Pentru a se opera, un copil trebuia să plece la Bucureşti , dacă nu, în afară. Medicina actuală se bazează foarte mult pe echipament. Cine mai crede că Medicina se face doar cu oameni, trebuie să ştie că nu e aşa.”
„Vrem să nu mai avem imaginea aia de retromedicină”
Atmosfera, uşor rigidă, se dezmorţeşte odată cu debutul trupei de instrumentişti de la Liceul de Artă Marin Sorescu, unul dintre partenerii culturali ai evenimentului.
Începe licitaţia. Obiecte de artă donate de artişti precum Alexandrina Pădureţu, Dragoş Muşatescu, Alin Totescu, cu valori cuprinse între 300 şi1300 de lei, sunt licitate de Mărinică Dincă, Cosmin Sandu şi Emil Niţă. Oameni politici ai Craiovei ţin să îşi arate suţinerea faţă de iniţiativa medicilor. Pauzele dintre licitaţii sunt marcate de momente artistice, susţinute de Cristian Câţu de la Bog Dance & Music Show, Ansamblul Folcloric Maria Tănase, Radu Ionescu (participant la Românii au Talent) şi trupa de balet a Teatrului Liric Elena Theodorini. Doctorul Alin Stoica, iniţiatorul acestui proiect este cel mai agitat dintre organizatori. Se plimbă printre mese, interacţionează cu invitaţii şi este preocupat de cum decurge totul. Acesta ne spune că nu se vor opri aici şi doresc să eficientizeze sistemul: „Blocul operator trebuie să te facă să te simţi în siguranţă când intri acolo. Vrem să nu mai avem imaginea aia de retromedicină.”
„Săptămâna viitoare facem primele teste şi cred că săptămâna viitoare facem şi prima operaţie.”
Între timp se licitează şi alte obiecte de artă ale artiştilor Cristian Dincă, Silviu Bârsanu, Roberta Ionescu, Constantin Niculescu, dar şi sticlele de vin de colecţie. La acestea, preţurile nu sar cu mult faţa de cel de pornire, iar la unele rămâne chiar cel iniţial. Tabloul semnat de Alexandru Dina ajunge de la 1300 la 1500, 1550, iar în final la 1551 lei. Spre sfârşitul licitaţiei sunt păstrate cele mai valoroase opere (Lucian Irimescu, Ioana Flueraş, Natalia Sora). Cu valori cuprinse între 1300 şi 1500 de lei, acestea sunt achiziţionate de nume precum Laurenţiu Guşă şi Alin Stoica.
La bal au participat mai putin de 200 de persoane, cât era planificat iniţial, insă acest lucru nu pare să fie dezarmant pentru iniţiatorii proiectului care aproape şi-au îndeplinit scopul. Alina Trană, director TVS şi la rândul ei organizatoare a balului a spus că vor continua să lupte pentru acest proiect: „Iniţial ni s-a părut complicat pentru că aceste costuri ale aparaturii sunt destul de ridicate, dar nu ne-am dat bătuţi. Vom continua acţiunea până la 1 iunie pentru că încercam să mergem mai departe cu acest proiect. În momentul în care oameni de afaceri, instituţii publice doresc să abordeze astfel de proiecte, cu mare drag o să ne implicăm.” Doctorul Alin Stoica este optimist în ceea ce priveşte strângerea fondurilor şi precizează că „mai trebuie o masă de operaţie, un aparat de anestezie şi o lampă pentru iluminat în timpul operaţiilor. Preţul laparoscopului este un pic peste 56.000 de euro şi noi am plătit avansul pentru el”. Chirurgul Alin Stoica speră că într-o lună o să reuşească să achite toată suma. Acesta ne anunţă că aparatul va putea fi folosit foarte curand: „Săptămâna viitoare facem primele teste şi cred că săptămâna viitoare facem şi prima operaţie.”
Evenimentul face parte din Campania Împreună pentru copiii noştri, demarată la începutul lunii trecute. „Iniţiativa a fost a asociaţiei Medici pentru copii, împreună cu ACCES Oltenia. Cele două asociaţii au contactat doi reprezentanţi ai presei locale, TVS Craiova şi Fundaţia Gazeta de Sud, şi ne-au propus să ne asociem în vederea unui scop nobil”, a mai spus Alina Trană.
de Ramona Rusănescu şi Oana Dumitrescu