FOTO: Tatiana Gandrabur |
La Biblioteca „Alexandru şi Aristia Aman” au loc schimbări mereu, în bine. Lansări de carte, cursuri pentru tineri şi vârstnici, programe interactive. O singură problemă persistă încă: împrumutul diferenţiat.
8000 de cititori împrumută zi de zi cărţi de la biblioteca judeţeană. Fie 2-3 ore, de la sala de lectură, fie pentru mai multe zile, de la sala de împrumut. Cei mai norocoşi sunt aceia care pot studia cartea acasă și o pot păstra timp de două săptămâni. Ba chiar pot prelungi cu încă 10 zile termenul, dacă simt nevoia. Condiţia este ca domiciliul acestor cititori să fie stabil în Craiova. Așa că ne întrebăm: dacă este biblioteca întregului judeţ Dolj de ce persoanele care nu locuiesc în Craiova, nu pot împrumuta cărţi acasă?
O carte blocată
Răspunsul este cât se poate de simplu: teama de nerestituire. „Se recuperează foarte greu cărţile. Nu avem posibilitatea să mergem în teren, să facem înştiinţări atunci când se depăşeşte termenul”, ne-a spus Nicoleta Traşcă, purtător de cuvânt. În plus, există și grija de a asigura accesul cât mai multor persoane la volumele din bibliotecă. „În condiţiile în care o carte poate să lipsească o lună şi chiar două de pe rafturile bibliotecii, prin prelungiri repetate (maxim două prelungiri), la sala de lectură cititorul o împrumută două, trei ore, dar ea rămâne acolo, iar a doua zi o poate împrumuta altul. Prin aceasta ea nu este blocată şi toţi au acces la ea”, a mai precizat aceasta.
De asemenea, împrumutul este condiţionat şi de adeverinţa de salariat. Chiar dacă locuieşti în Craiova, dar nu poţi aduce această adeverinţă, nu beneficiezi de împrumut acasă. „Cei care au părinţii fără loc de muncă, nu pot lua acasă cărţi, pot merge numai la sala de lectură. Sunt acceptaţi şi cei cu carte de muncă sau cupon de pensie”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Bibliotecii Judeţene.
Se poate face în acest sens ceva pentru studenţi, datorită parteneriatului dintre Biblioteca Judeţeană şi Biblioteca Universităţii din Craiova. „Dacă este solicitat un împrumut, el se face între biblioteci. Cartea se împrumută pentru două săptămâni. Studentul poate împrumuta o carte numai de la Universitate, prin parteneriatul nostru”, a spus Nicoleta Traşcă.
Dacă și când se va schimba ceva în ceea ce priveşte relaţia bibliotecă-cititori e greu de spus. Deocamdată, tinerii aleg să meargă la sala de lectură sau să caute cartea în alte locuri, precum internet şi librării.