Studenţii craioveni iau atitudine

de Marinela Mlagiu

Universitatea din Craiova – sala 464 A, luni, 9 mai. Peste 20 de studenţi răspund provocării lansate de Uniunea Studenţilor din România (USR). Aceasta dă startul campaniei „Comment – Ia atitudine în Universitatea ta”. Craiova este unul dintre cele 22 de oraşe din ţară care participă la programul „Campania Naţională de Informare şi Dezbateri în Universităţi”.
Tinerii participanţi îşi caută plictisiţi locurile în sală. Nu apare niciun profesor. „ Am hotărât să fie doar studenţi şi reprezentanţi media ca să nu existe inhibiţii”, spune Ramona Toma, coordonatoarea zonală a proiectului. Dezbaterea aduce în centru subiecte delicate precum taxele universitare, căminele şi cantinele studenţeşti, cabinetele medicale, biblioteca, wirlessul din Universitate etc.

Spiritele se aprind la întrebări legate de destinaţia banilor strânşi din taxe, discriminarea între studenţii de la plată şi cei de la buget, condiţiile proaste din cămine, lipsa cantinelor. Tinerii craioveni de la taxă se arată revoltaţi de faptul că ei nu pot beneficia de bursele de merit şi de studiu care nu li se acordă chiar dacă au medii mari. „Colega mea e la buget, nu vine la ore, are media mai mică decât a mea şi are bursă. Mi se pare cea mai mare nedreptate”, spune o studentă. O alta vorbeşte despre condiţiile din cămin. „La duşuri nu există nici măcar draperie, iar baia este comună. Saltelele de pe pat au, cred, 20 de ani de când le tot folosesc”.

Pe tot parcursul dezbaterii se simte dorinţa de implicare a tinerilor în ceea ce priveşte calitatea învăţământului superior. Propunerile îndrăzneţe şi speranţa sunt tot ce rămâne după această întâlnire. Ceea ce contează, însă, este că studenţii decid să ia atitudine.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *