O lumânare pentru viaţă

de Mădălina Şerban

Teatrul Naţional „Marin Sorescu”. Un peisaj urban scăldat în amurg. Centrul este închis, trecătorii se bucură de ultima zi de week-end. Este a treia duminică din mai şi astăzi, Grupul de Coordonare Locală Dolj, cu sprijinul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret din Craiova, organizează Memorialul Lumânărilor Aprinse.
Tineri voluntari îmbrăcaţi în tricouri albe împart pliante informative despre HIV/SIDA. Cu toţii au în mâini candele. Pe spatele fiecărui tricou e un nume:  Maria 20, Andra 13, Cristian 10, Andreea 2. Acestea sunt vârstele la care purtătorii de HIV au pierdut lupta cu supravieţuirea.
Este ora nouă seara. Lumina din candele te duce cu gândul la Înviere. Cu ochi înlăcrimaţi, rude şi prieteni ţin un moment de reculegere în faţa teatrului. Un preot spune o rugăciune pentru cei plecaţi de lângă noi. După acest moment, mulţimea porneşte spre primărie. Pe drum, trecători curioşi se alătură grupului. Cei mai mulţi preferă să păstreze distanţa. SIDA îi sperie, virusul HIV le macină imaginaţia. Trupuri sleite de putere, ochi bolnavi şi fantomatici, mâini scheletice. „Dacă îi ating pot să iau şi eu?”, îi şopteşte o copilă bunicii. Bătrâna o smuceşte de mână: „Nu ai voie acolo”. Idei preconcepute ale celor neştiutori retează din start orice speranţă spre o lume tolerantă în care fiecare îşi poate găsi un loc. În parcul din faţa TNC, candelele sunt aşezate sub formă de panglică, simbolul internaţional al luptei anti-SIDA.
În România, trăiesc aproximativ 10.000 de persoane seropozitive, majoritatea cu vârste cuprinse între 17 şi 25 de ani. Acest tip de activităţi reprezintă un colac de salvare. Din lipsa fondurilor, puţini sunt cei care îşi primesc grila completă de medicamente.
„Ca societate trebuie să-i susţinem, ca pe orice alte persoane cu boli cronice. De asemenea, trebuie să ştim că SIDA nu se transmite în relaţiile sociale uzuale, iar dacă fiecare dintre noi avem grijă să ne protejăm pe noi înşine în relaţiile în care boala e transmisibilă, vom contribui cu toţii la reducerea riscului de îmbolnăvire”, a spus Oana Mateescu, preşedintele Asociaţiei Europrotector.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *