Să gândim ca un fact-checker

Andreea Negrea (Jurnalism, I, Pro-educație, Pro-media, Universitatea din Craiova. ROSE – Sprijin pentru Studenți)

Mentor: Andrada Odină  (Jurnalism, II)

Viitorii jurnaliști de la Universitatea din Craiova au organizat, pe 21 ianuarie, un workshop online cu tema „Ştiri, iluzii, capcane. Puterile fake-news”. Tinerii şi-au propus să atragă atenția asupra efectelor negative pe care le poate avea o știre falsă în societate.

Adriana Nedelea, jurnalistă Libertatea, a fost invitatul special din cadrul workshop-ului. Întrebată ce părere are despre situația actuală din lume, ea subliniază faptul că în contextul pandemiei de Covid-19 nevoia de informare este foarte mare, fapt ce duce la starea de panică în rândul oamenilor.
Andrada Betej (Jurnalism II) susține ideea de muncă în echipă pentru oprirea răspândirii fenomenului fake-news: „Într-o epocă în care tehnologiile de comunicare şi inteligență artificială amplifică diseminarea de ştiri false, fără a mai exista barierele de filtrare, este tot mai evident că efortul colectiv de respingere a acestora trebuie sa fie dublat de un efort individual de informare corectă”.

La întrebarea „Ce soluții de combatere a ştirilor false există?” ne-a raspuns Karina Anica (Jurnalism II), care ne sfătuieşte să gândim ca un fact-checker şi ne îndeamnă să fim atenți la credibilitatea sursei care a publicat informația. „Atenție la denumiri neobişnuite, generice care nu pot fi asociate unei organizații cu o bună reputație”.

Evenimentul a fost coordonat de lect. univ. dr. Xenia Negrea şi sprijinit de Proiectul Stagii de practică inovație şi interdisciplinare INCESA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *