Universitatea din Craiova, prin ochii studenţilor străini

În Universitatea din Craiova studiază sute de străini, atât din Balcani, cât şi din Europa Occidentală, Asia sau Africa. Motivul pentru care ajung să înveţe în România este diferit, la fel şi impresiile pe care şi le fac pe parcursul studiului.

            Yang Xiachan sau Eva este o tânără care vine din Chang Sha, China. Este studentă în anul III la Facultatea de Ştiinţe Sociale, specializarea Jurnalism şi se află în România de patru ani. Unul l-a petrecut în Bucureşti, unde a învăţat limba română. Într-o engleză stâlcită şi ajutată de voice translate-ul de la iPhone-ul său, Eva spune că nu i-a plăcut de la bun început româna şi de aceea îi este foarte greu să se adapteze. Se află aici împreună cu prietenul ei, care are un serviciu în Bucureşti şi unde planifică să se instaleze definitiv.

            În Craiova studiază în jur de 200 de studenţi sârbi veniţi din Valea Timocului. Unul dintre ei este Saşa Stanojlovic, student în anul III la Facultatea de Geografie. A ales să înveţe în România din simplă curiozitate şi în Craiova pentru că este la doar 300 de kilometri de casă. El spune că aici îi plac munţii, marea şi fetele, care sunt mai puţin pretenţioase faţă de sârboaice. După facultate, pentru el Austria este următoarea destinaţie.

            Ana Ţurcanu studiază la Drept, în primul an şi vine din Căuşeni, Republica Moldova. În Craiova cel mai mult admiră arhitectura urbană, cartierele şi casele vechi bine conservate – un lucru mai rar întâlnit în Republica Moldova. „După facultate, probabil voi rămâne în România, nu pentru că aş fi încântată de ţară, ci din cauza că în Moldova posibilităţile de afirmare sunt mult mai limitate. Îmi place sistemul de învăţământ, care nu e foarte stresant şi încărcat. La facultate, în Moldova, studenţii au prezenţă obligatorie la ore şi trebuie să pregătească teme în fiecare zi – exact ca în liceu”, spune Ana Ţurcanu. Aceasta este fericită de privilegii din ţară, pe lângă bursa de 65 euro, care nu depinde de medie sau restanţe, pentru cazarea la cămin plăteşte doar 30% din suma totală.                                                                          
 de Tania GANDRABUR

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *