Automatica – o facultate dificilă, dar cu oportunităţi reale de angajare

               La Facultatea de Automatică, Calculatoare şi Electronică au început înscrierile de pe 16 iulie şi se vor încheia pe 25 iulie. Metoda de selecţie a candidaţilor s-a schimbat în acest an. Dacă în sesiunea trecută admiterea se făcea pe baza mediei din liceu, 40%, şi 60% pe cea de la bacalaureat, după ultimul ordin al ministrului, anul acesta concursul de dosare va fi exclusiv pe baza mediei de la bacalaureat. 
          Informaţii despre admiterea din acest an, dar și despre Facultatea de Automatică ne-a oferit chiar prof. dr. ing. Dan Selișteanu, prodecanul Facultății de Automatică, Calculatoare şi Electronică din Craiova. 
Anca Dumitrașcu: Care este situația înscrierilor după  primele două zile?                         
Dan Selișteanu: În primele două zile s-au înscris 142 de candidați pe 293 de locuri la buget, iar azi (n.r. 18 iulie) s-au mai înscris aproximativ 100 de candidați.
A.D.:  Sunteți mulțumit de numărul celor înscriși până acum?
D.S.:  Da, eu zic că merge bine, puțin mai bine decât anul trecut, cel puțin pentru primele zile.
A.D.: Care sunt mediile din acest an?
D.S.: Am constatat că mediile de la bacalaureat sunt similare cu cele de anul trecut, dar mai scăzute decât în alți ani, dar asta se datorează formei în care se desfășoară bacalaureatul.
A.D.: Care a fost cauza eliminării examenului de admitere din cadrul Facultății de Automatică, Calculatoare şi Electronică?
D.S.: Am eliminat examenul scris deoarece eram singura facultate din Universitate care dădea acest examen și era un fel de concurență neloială din partea celorlalte facultăți, inclusiv de profil tehnic, care desfășurau examenul pe bază de dosare.
„Depindem de studenții care se înscriu pe locurile bugetare și pe cele cu taxă.” 
A.D.: Acest lucru a avut legătură și cu finanțarea?
D.S.: Până acum finanțarea s-a făcut în funcție de numărul de studenți echivalenți. Trebuia, conform legii, să se revină și să se facă o finanțare pe ciclul de studiu, dar deocamdată nu s-a făcut acest lucru, deci într-adevăr depindem de studenții care se înscriu pe locurile bugetare și pe cele cu taxă.
„Unii dintre studenţi sunt angajați part-time chiar din timpul facultății”
A.D.: Stagiile de practică pe care le oferă această facultate, în principal cele care se bazează  pe parteneriatele cu anumite firme, oferă unui student anumite oportunități?
D.S.: Da, în ultimii ani avem din ce în ce mai multe parteneriate realizate pentru practică. Există și proiecte europene pe care le derulăm, unul dintre acestea se numește „Învață  Automatica”, în cadrul căruia studenții își desfășoară activitatea de practică la firme și primesc anumite subvenții de practică. Am constatat că a crescut numărul studenților care sunt angajați imediat după ce termină facultatea, mai mult, unii dintre ei sunt angajați part-time chiar din timpul facultății.
A.D.: Ce îi sfătuiți pe cei care vor să urmeze această facultate?
D.S.: Îi sfătuiesc să se aștepte la o facultate destul de dificilă, în care este necesar ca ei să învețe, dar dacă învață și sunt serioși există oportunități reale pentru angajare pe piața muncii, iar salariile cu care încep sunt destul de mari.
A.D.: Care sunt problemele majore cu care vă confruntați în cadrul Facultății de Automatică?
D.S.: Facultatea este destul de bine dotată din punct de vedere al echipamentelor, avem și o resursă umană corespunzătoare, dar evident că avem nevoie de mai multe. În primul rând, resursă umană tânără. Avem nevoie să angajăm tineri asistenți cercetători care să ne ajute să ne desfășurăm în mod corect programul educațional. 
Anca Dumitrașcu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *