Ce mai vedem, ce mai citim, ce mai ascultăm

Divergent (2014) (Film)
Regia: Neil Burger
Distribuția: Shailene Woodley, Theo James, Kate Winslet, Ashley Judd, Zoë Kravitz, Jai Courtney

Bazat pe un bestseller-ul internațional, semnat de Veronica Roth, filmul Divergent aduce în atenția cinefililor povestea lui Tris Prior, o adolescentă care duce o luptă încrâncenată pentru  a-şi descoperi adevărata identitate, în ciuda legilor foarte stricte după care se ghidează lumea.
Background-ul poveștii, care apare în primul volum explică cum, într-un viitor distopic, Chicago este divizat în cinci facțiuni, în funcţie de personalitatea dominantă a fiecărui individ: Abnegație – altruiști, Prietenie – pașnici, Candoare – sincer, Neînfricați – curajoși și Erudiți – deștepți. Cei care erau testați și aveau aptitudini pentru mai multe facțiuni se numeau „divergenți” și erau considerați periculoși pentru societate deoarece gândeau diferit. Deşi părea o fată obişnuită, Tris află că nu îi poate fi definită o singură calitate, drept care ea nu va putea aparţine niciodată unei singure facțiuni. Războiul începe în momentul în care Tris deconspiră faptul că se urmăreşte distrugerea tuturor „divergenţilor”.

If I Stay (2014) – Dacă aș rămâne

Editura: RAO

Traducere de Manuela Bulat

 

Dacă aş rămâne este povestea Miei Hall, o violoncelistă talentată în vârstă de 17 ani, cu o familie iubitoare şi un iubit minunat, Adam. Ea trebuie doar să aleagă dacă va merge la New York pentru a studia la Julliard sau dacă va rămâne în Oregon cu cei dragi și cu iubitul ei. Însă, într-o dimineață cu ninsoare în drum spre bunicii ei, totul se schimbă, iar decizia pe care brusc trebuie să o ia devine dramatică şi cu adevărat dificilă. Mia îşi pierde părinţii şi fratele mai mic într-un accident rutier şi, cu toate că nu îşi aminteşte momentul impactului, ea îi poate vedea pe cei din jur şi pe sine. Mia evocă evenimente din viaţa sa, descrie ceea ce vede şi aude în spital, deşi nu poate simţi nimic şi este din ce în ce mai slabită.

 

Hozier și albumul Take Me To Church


 

Hozier (Andrew Hozier-Byrne) este un cântăreț și compozitor irlandez. În 2013, Hozier a lasat primul său EP (extended play), Take Me To Church, care cuprinde 3 melodii: „Like Real People Do”, „Angel of Small Death and The Codeine Scene” și varianta live a melodiei „Cherry Wine” și care devine mai târziu un single viral pe Youtube. După lansarea primului său EP (extended play) Take Me To Churcha urmat From Eden care cuprinde: „Work Song”, „Arsonist’s Lullabye” și varianta live a melodiei „To Be Alone” plus numeroase apariții TV și Festivaluri de muzică în SUA.

Take Me To Church este pe de altă parte single-ul cu care a spart gheața și care l-a plasat în atenția media, dar și pe podiumul clasamentelor de specialitate: pe prima poziție în topul irlandez, Irish iTunes, și pe locul doi în SUA. Melodia a fost recent nominalizată la a 57-a Ediție Anuală a Premiilor Grammy, intrând astfel în cursa pentruPiesa anului 2015”.

În ce privește tematica pieselor de pe albumul lansat în 2014, Hozier recunoaște că în mare parte compozițiile sale sunt „nerușinat de romantice”.


Cristina NUȚĂ

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *