Portret: Olteanul Amza Pellea

Pentru mine, Amza Pellea îmi amintește de orașul în care m-am născut și am trăit 19 ani, iar filmul Nea Mărin Miliardar, de serile petrecute cu familia. Serile în care stăteam toți în fața televizorului și râdeam la glumele lui Amza.

Sursă: http://blog.zaibar.ro

 

Acesta s-a născut în 1931 în Băilești și a fost un actor de teatru și film. Printre cele mai importante roluri pe care le-a interpretat se numără Decebal, Mihai Viteazul și Nea Mărin.
Actorul avea mustață, ochii mari căprui și părul cărunt. Amza s-a născut într-o familie cu cinci copii, el era singurul băiat, iar tatăl lui era agricultor. Casa părintească nu era mare, avea două camere și un hol.

A debutat în clasa I în rolul lupului din „Scufița roșie” pentru că era timid. Liceul l-a făcut la Colegiul „Nicolae Bălcescu” din Craiova, apoi a urmat o şcoală de electrotehnică. A lucrat la Uzina Electrică din Timişoara, iar după o preselecţie, a dat examen la Institutul de cinematografie. Amza concura la clasa de regie, dar comisia l-a repartizat la actorie. Pentru absolvire repeta rolul lui Trigorin, dar se pare că nu cum trebuia. Profesorul Alexandru Finți îi făcea observații și îl întrerupea la fiecare replică. După un timp, Amza l-a rugat pe profesor să nu îl mai întrerupă. După ce și-a terminat replicile, Alexandru Finți a întrerupt repetiția și i-a spus că  „Dumneata faci treabă. Ai să izbuteşti!”.

Într-un interviu, când a fost întrebat despre glumele cu oltenii actorul spunea că „Anecdotele la care vă referiţi mi le fac singur. Aş putea să le fac şi mai bine, şi mai bune. Încet, încet, voi ridica ştacheta.”
Amza Pellea a rămas în mintea românilor prin prisma lui Nea Mărin: modelul tipic al olteanului vesel, simplu, care ținea prazul într-o sacoșă. Olteanul care gesticula, vorbea mult și repede. Despre umorul lui Nea Mărin, actorul a spus că „oltenilor le merge mintea mai repede decât se pot exprima verbal. De aceea, ei vorbesc iute fiindcă vor să ajungă din urmă vorbele. Temători să nu fi uitat ceva, repetă unele idei.”

Actorul băileștean era invitat des la televizor să îl joace pe Nea Mărin, dar refuza. După ce l-a jucat pe Mihai Viteazul, lumea spunea pe stradă „uite-l pe Amza Pellea!”, iar după ce a apărut la televizor oamenii spuneau „uite-l pe Nea Mărin!”. Amza spunea că „un lucru spus în fața camerelor de filmat, are mai mult haz pe scenă. De fapt, eu la televiziune improvizez.”


Adelina CIOCHIA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *